default-image

Παρέμβαση Αυγενάκη για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας

Κρήτη
Παρέμβαση Αυγενάκη για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανάγκη στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, και ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία, αναφέρεται ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης, «οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και συνεπεία της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε πλήττονται περισσότερο εξαιτίας του βεβαρυμμένου οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ωστόσο οι οικογένειες αυτές είναι οι μόνες που αντιστέκονται στον κατήφορο της υπογεννητικότητας και μάλιστα η προσφορά τους αυτή καθίσταται καθοριστική σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα δημογραφικής κατάρρευσης, αφού το τρέχον έτος 2015, από 1/1/2015 έως 26/10/2015, οι θάνατοι ανήλθαν σε 99.300, ενώ οι γεννήσεις είναι μόλις 75.377, δηλαδή οι θάνατοι υπερέχουν κατά 23.923!!! Τέτοιος δημογραφικός κατήφορος δεν υπήρξε άλλη φορά».

Επίσης, τονίζεται ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης, αναγνωρίζοντας την προσφορά των πολυτέκνων οικογενειών στην κοινωνία και τη συμβολή τους στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος, με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος παρέχει ρητή προστασία στις οικογένειες αυτές, αφού η διάταξη αυτή ορίζει: α. "Οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος". β. Επίσης η παρ. 5 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως: "ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους". γ. Περαιτέρω το Σ.τ.Ε. και τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας με σειρά αποφάσεών τους έχουν αποφανθεί πως η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας"».

Στην αναφορά επίσης ζητείται να προστεθεί διάταξη ως εξής: «στο εν θέματι σχέδιο νόμου και ειδικότερα στο μέρος Α' αυτού που αναφέρεται στις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, στην παρ. 3 του άρθρου 1 να προστεθεί η παρακάτω διάταξη: "Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται για τους πολυτέκνους γονείς, για τους οποίους εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News