Ειδήσεις

Ηράκλειο: Εκδήλωση για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) πρόκειται να παρουσιαστούν στην Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Νέοι Ορίζοντες στη Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, και απευθύνεται αποκλειστικά σε Επιστήμονες Υγείας.

Ειδικότερα: «Η Επιστημονική Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και διοργανώνεται από τη φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Επιστημόνων Υγείας για τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία της ΠΑΥ από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες που έχουν σημαντική εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με ΠΑΥ.

Την Επιστημονική Εκδήλωση θα προεδρεύσουν ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγητής Εντατικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Πα. Γ.Ν. Ηρακλείου κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος και ο Ρευματολόγος, Αν. Καθηγητής Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής Κλινικής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, κ. Πρόδρομος Σιδηρόπουλος.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι ειδικά, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, και μπορεί να θυμίζουν ή να αποδοθούν εσφαλμένα σε άλλες παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που η διάγνωση της ΠΑΥ μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά.

«Τα κύρια συμπτώματα της ΠΑΥ είναι η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση, η ζάλη, το προ- ή συγκοπτικό επεισόδιο, ο πόνος στο θώρακα, ο βήχας, το αίσθημα παλμών. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου να καθυστερήσει σημαντικά. Υπολογίζεται ότι 2 χρόνια είναι ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ή σημείων μέχρι τη διάγνωση της νόσου. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των γιατρών με Κέντρα που εξειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με ΠΑΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καθ. Εντατικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστική ίαση για την ΠΑΥ,  οι γιατροί πλέον έχουν στη φαρέτρα τους νέες, καινοτόμες θεραπείες που βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών με ΠΑΥ, σε όλο το φάσμα της νόσου. «Οι επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για την παθογένεια της ΠΑΥ και έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών επιλογών, που αλλάζουν ριζικά την αντιμετώπιση της νόσου και αποτελούν σημαντική κλινική πρόοδο στη θεραπεία της ΠΑΥ.

Με τις νέες θεραπείες οι κλινικοί ιατροί έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους φάρμακα, που βελτιώνουν την κλινική έκβαση της ΠΑΥ μακροχρόνια.» σημειώνει η κα. Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη του Διακλινικού Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.

H τελευταία και πιο καινοτόμος θεραπεία για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι η μακιτεντάνη ένας νέος διπλός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης που ενδείκνυται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, για τη μακροχρόνια θεραπεία της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης σε ενήλικες ασθενείς με λειτουργική κατηγορία II έως III κατά ΠΟΥ. Η αποτελεσματικότητα της μακιτεντάνης αποτελεί σημαντική κλινική πρόοδο στη θεραπεία της ΠΑΥ, αφού μπορεί αποδεδειγμένα να ασκήσει θετική επίδραση στο σχετιζόμενο με την ΠΑΥ σύνθετο καταληκτικό σημείο της νοσηρότητας/θνητότητας, και στη νοσηλεία.

Μάλιστα, η μακιτεντάνη βραβεύθηκε ως το «Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση» στα τελευταία Prix Galien Greece 2015.

Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Εκδήλωσης, ο κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος Καρδιολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείου Ηρακλείου, θα αναφερθεί στις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πνευμονική Υπέρταση και τις εξελίξεις τόσο στη διαγνωστική όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση  των ασθενών με ΠΑΥ, ενώ ο κ. Ηρακλής Τσαγκάρης Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β' Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης  του Νοσοσκομείου  «Αττικόν»,  θα παρουσιάσει τα νεότερα κλινικά δεδομένα για την ΠΑΥ, όπως αυτά έχουν προκύψει από τη διεθνή μελέτη - ορόσημο SERAPHIN.

Η παρακολούθηση της Επιστημονικής Εκδήλωσης είναι δωρεάν. Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά σε επιστήμονες υγείας και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης».

Σχόλια