default-image

Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι 42 εργαζόμενοι της ανακύκλωσης

Κρήτη
Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι 42 εργαζόμενοι της ανακύκλωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με στιγμές ιδιαίτερης έντασης συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση ζητώντας τη συμπαράσταση του σώματος.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nyevonbn/

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_t3o82isc/

Η έλλειψη ουσιαστικής συνεννόησης ανάμεσα στις παρατάξεις και τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η συμπαράσταση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου στους εργαζομένους και το αν υπάρχει και το νομικό έρεισμα, καθώς ο Δήμος είναι συνδιαχειριστής του Εργοστασίου Ανακύκλωσης, προκάλεσαν την ένταση, με τους εργαζομένους να προειδοποιούν πως το εργοστάσιο δε θα ανοίξει εάν δεν επαναπροσληφθούν.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση"

Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους της ανακύκλωσης εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση", στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο έπεσαν οι μάσκες!».

Η δημοτική Αρχή, επισημαίνει η "Λαϊκή Συσπείρωση", «έκανε ό,τι μπορούσε για να μη στηρίξει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να συνεχίσουν να εργάζονται στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, αβαντάροντας τον εργολάβο που θέλει να απαλλαγεί από 42 εργαζόμενους με δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται εκεί τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες και κανένας από τους μέχρι σήμερα εργολάβους δεν τόλμησε να τους πετάξει στο δρόμο! Πρόκειται για τους εργαζόμενους που με τον ηρωικό πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν το 2012 κατάφεραν να διατηρήσουν τις συμβάσεις τους χωρίς καμία μείωση, να παίρνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα, να έχουν μειωμένο ωράριο λόγω του ανθυγιεινού της δουλειάς κ.λπ. Από αυτά τα δικαιώματα θέλει να απαλλαγεί ο νέος εργολάβος (Waste Solutions) και σε αυτήν την προσπάθειά του βρήκε υποστηριχτή τη δημοτική Αρχή!», τονίζει η δημοτική παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης και συνεχίζει:  

«Με επιχειρήματα "έτσι είναι οι εργολάβοι", "εμείς θα του πούμε τι θα κάνει στο… μαγαζί του;", "να βρουν κι άλλοι δουλειά - είναι τόσοι άνεργοι έξω που δεν φωνάζουν αλλά παρακαλάνε", "δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους επιχειρηματίες τι να κάνουν", "αν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δε στηρίζονται στους νόμους(!) είναι για γέλια", φάνηκε πόσο εχθρική είναι η δημοτική Αρχή για τους εργαζόμενους όχι μόνο της ανακύκλωσης αλλά και γενικά.

Με τα χίλια ζόρια και μετά από πιέσεις των εργαζομένων, αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα να στηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων ώστε να επαναπροσληφθούν. Μάλιστα ορίστηκε και μια συνάντηση αύριο το πρωί στις 9 για να συνταχθεί το κείμενο με τους επικεφαλής των παρατάξεων, που όπως φαίνεται δε θα γίνει ούτε αυτή.

Στην ουσία ο δήμαρχος "ένιψε τας χείρας του". Φάνηκε ότι δεν έχει καμία διάθεση όχι μόνο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ούτε καν να ελέγξει τι γίνεται στο εργοστάσιο, αφού η δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει καν τη σύμβαση με την οποία ο εργολάβος ανέλαβε το εργοστάσιο.

Αυτή η στάση της δημοτικής Αρχής είναι εχθρική στους εργαζόμενους και φιλική μόνο με τις επιχειρήσεις, ακόμα και με αυτές που πατάνε τους εργαζόμενους στο λαιμό. Αναδεικνύει το βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό της προσανατολισμό. Να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους και στους ανέργους! Αν οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων για μειώσεις μισθών, για κατάργηση δικαιωμάτων δεν έβρισκαν υποστηριχτές σε τοπικό επίπεδο τους Δήμους και τις Περιφέρειες, δε θα μπορούσαν ούτε να περπατήσουν και ούτε να εξειδικευτούν σε τοπικό επίπεδο!

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δ. Ηρακλείου στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Ανακύκλωση με όλες της τις δυνάμεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοί της βρίσκονται και θα βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των εργαζομένων που ήδη απειλούνται με συλλήψεις».

Τέλος η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί «τον ηρακλειώτικο λαό να μιμηθεί το παράδειγμα αυτών των εργαζομένων, να διεκδικήσει ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να τους συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο».

Αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες

Οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης ξεκίνησαν σήμερα δυναμική κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες και το μισθολογικό/ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 42 εργαζόμενους του Εργοστασίου Ανακύκλωσης, το οποίο έχει αναληφθεί από νέα εργοδοσία, η οποία προχώρησε σε διαφοροποίηση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Έχει μειώσει δηλαδή τους μισθούς στα 600 ευρώ και παράλληλα έχει βγάλει τους εργαζόμενους εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

Οι εργαζόμενοι δε δέχονται αυτήν τη δραστική αλλαγή και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σήμερα οι εργαζόμενοι δε δούλεψαν και παράλληλα συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του εργοστασίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το ΠΑΜΕ, που είχε συμπαρασταθεί και στο μακροχρόνιο αγώνα των ίδιων εργαζομένων προ τριετίας, οι οποίοι είχαν πετύχει τους στόχους τους μετά από μακρά απεργία που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News