Ειδήσεις

"Τα ψέματα, τα δάνεια και οι πρόσφυγες"

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου τα κύματα προσφύγων που κατευθύνονται προς τις χώρες της Ευρώπης να σταματούν εντός των εδαφών της γειτονικής χώρας».

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορεί να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος φιλοξενήθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο της «ΚΡΗΤΗ TV», με αφορμή την επίσκεψή του στην Κρήτη για να παρευρεθεί στην προσυνεδριακή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Ποταμιού, στο Ηράκλειο.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δυστυχώς, άργησαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Ήδη από τον Απρίλιο, το Ποτάμι είχε επισημάνει - για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - ότι η λύση θα έρθει μόνο αν οι προσφυγικές ροές σταματούν στην Τουρκία», ανέφερε μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» και τον Μάνο Δασκαλάκη ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι δε θα πρέπει να θεωρούν ως λύση το «τσαλαβούτημα» στο Αιγαίο, το οποίο γεννά καθημερινά δράματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ειδικότερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την Τουρκία, προσφέροντας τα απαραίτητα κεφάλαια για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές υποδοχής των προσφύγων, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας. «Πρέπει να απαιτήσει ο πρωθυπουργός να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες του Βορρά, οι ευθύνες των οποίων για την κατάσταση που επικρατεί στις πατρίδες των προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Ελλάδας», είπε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης.

«Κανείς δεν πρέπει να χάσει το σπίτι του»

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών α' κατοικίας και την επιμονή των δανειστών να υιοθετηθεί σαν μέτρο από την ελληνική κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι κανείς Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να χάσει το σπίτι του, εάν αυτό είναι το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος και στην πίστωση χρόνου που φαίνεται να δίνει η ελληνική κοινωνία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε τα εξής: «Ο κόσμος κάποια στιγμή ένιωσε ότι με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπήρχε άδικη κατανομή της κρίσης. Κάποιοι άνθρωποι πλούτιζαν, ενώ οι περισσότεροι γίνονταν όλο και πιο φτωχοί. Επέλεξε λοιπόν το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε τη λάθος επιλογή, ωστόσο - έστω και ψυχολογικά - αρνείται σήμερα να παραδεχτεί ότι έκανε κακή επιλογή και κάνει υπομονή. Δυστυχώς όμως τα σημάδια που δείχνει η κυβέρνηση δεν είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον».

«Εμείς δεν είμαστε ούτε με το παλιό σύστημα ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ», είπε κλείνοντας ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα θα πάει μπροστά μόνο αν περιοριστεί το κομματικό-πελατειακό κράτος και στηριχθεί η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα στους Κρητικούς»

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα, μιλώντας στην προσυνεδριακή συνάντηση του Ποταμιού σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στη «χαμηλή πτήση» του κόμματός του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. «Το μήνυμά μας δεν έγινε αποδεκτό από το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι μετά και τη διάψευση των ελπίδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό και ακόμη περισσότερα στους Κρητικούς, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η αλήθεια του Ποταμιού, η οποία πολλές φορές ακούστηκε ως πικρή αλήθεια, είναι η αλήθεια της εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Οι καταθέσεις κινδυνεύουν ακόμη»

Η περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκίνησε χθες από τη Χαλέπα Χανίων, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μουσείου «Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου». Εκεί, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι οι καταθέσεις των πολιτών κινδυνεύουν ακόμη, προσθέτοντας ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήρθε με καθυστέρηση και πολλά κενά.

Τέλος, αναφορικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι τόλμησε και πέτυχε πολλά κι ότι «όλοι εμείς, οι πολύ μικροί πολιτικοί της Ελλάδας, πρέπει να μπορέσουμε να του μοιάσουμε έστω και λίγο, προσφέροντας έστω και ελάχιστα σε σχέση με εκείνον».

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια