Ειδήσεις

Άλλες 15 ψυχές χάθηκαν στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι χάθηκαν χθες στα νερά του Αιγαίου μετά από δύο ακόμη ναυτικές τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, άλλοι 11 πρόσφυγες έχασαν χθες τη ζωή τους, όταν η πλαστική λέμβος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου. Το σκάφος βυθίστηκε μόλις είκοσι μέτρα από την ακτή και λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν.

Από τους νεκρούς, οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Από το νέο ναυάγιο διασώθηκαν 15 άτομα. Στο σημείο βρίσκονταν μέχρι αργά σκάφος του Λιμενικού, ομάδες εθελοντών και δύτες.

Στο Φαρμακονήσι

Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Φαρμακονησίου, χωρίς να ήταν σαφές εάν σημειώθηκε εντός των ελληνικών ή των τουρκικών υδάτων.

Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της "Νέα Κρήτη." είχαν εντοπιστεί και περισυλλεγεί τέσσερις σοροί, ενώ τρία άτομα διασώθηκαν.

Όπως ανέφερε διασωθείς, τον οποίο εντόπισε να κολυμπάει σκάφος της Frontex, λέμβος με περίπου 15 άτομα βυθίστηκε περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρησή της από τα τουρκικά παράλια.

Έρευνες στην περιοχή διεξήγαγαν και οι δύο χώρες. Από την ελληνική πλευρά στο σημείο βρέθηκε σκάφος του Λιμενικού, ενώ πετούσε και Super Puma.

Αίσιο τέλος στη Ρόδο

Στο νοσοκομείο της Ρόδου μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους χθες το πρωί ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας 50χρονος που επέβαιναν σε σκάφος με δεκάδες άλλους πρόσφυγες, το οποίο ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 μέτρων από τα βράχια που βρίσκονται μπροστά από την πόλη της Ρόδου.

Το σκάφος, που είναι μεγάλο και σχετικά σε καλή κατάσταση, ακινητοποιήθηκε μπροστά από τα "φονικά" βράχια, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Αυτήν τη φορά, ευτυχώς, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι διασώθηκαν οι 171 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό.

Στην επιχείρηση διάσωσης ισχυρή ήταν η παρουσία των εθελοντών ιδιωτών με σκάφη, οι οποίοι βοήθησαν στην ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων.

Σχόλια