Ειδήσεις

Με διαμαρτυρία για τις Κυριακές ξεκινά το 10ήμερο προσφορών

Με αισιοδοξία ότι θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση ώστε να γεμίσουν τα ταμεία τους, αλλά κρατώντας παράλληλα… μικρό καλάθι, εμφανίζονται οι έμποροι του Ηρακλείου ενόψει του ανοίγματος της αυλαίας της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα διαρκέσει 10 μέρες, έως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Και μπορεί η αστάθεια του καιρού να προβληματίζει τους εμπόρους, όμως ελπίζουν αυτό να μην αποτρέψει το καταναλωτικό ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών.

Οι καταναλωτές πάντως εμφανίζονται συγκρατημένοι όσον αφορά τα χρηματικά ποσά που θα διαθέσουν για αγορές, δίνοντας βάρος στα απολύτως απαραίτητα.

Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που ήδη έχουν κάνει έρευνα αγοράς αναζητώντας την καλύτερη αναλογία ποιότητας και τιμής.

Ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, όπως αναφέρει.

Πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου από τους υπαλλήλους

Την ίδια ώρα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη στο κυριακάτικο άνοιγμα, λέγοντας για μια ακόμη φορά «Ποτέ την Κυριακή», ενώ έχει ήδη προγραμματίσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής 1 Νοέμβρη, με σκοπό οι υπάλληλοι να φωνάξουν ένα βροντερό «όχι» στο μέτρο αυτό.

Ιεράπετρα: Προβληματισμός στους εμπόρους για τους χαμηλούς τζίρους

Αν εξαιρέσει κανείς τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, που κάπως κινήθηκε η αγορά της Ιεράπετρας, τις υπόλοιπες μέρες του Οκτώβρη τα εμπορικά καταστήματα κατέγραφαν πάρα πολύ χαμηλούς τζίρους, που σε πολλές των περιπτώσεων δεν κάλυπταν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί τούτο το φθινόπωρο, η καταναλωτική κίνηση του οποίου βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αναδουλειάς και της πίεσης από τις υποχρεώσεις που έχουν σωρευτεί, ο εμπορικός κόσμος δεν ξέρει πώς να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες.

Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έχοντας κουβεντιάσει τους προβληματισμούς των μελών του, έκρινε σωστό να ανακοινώσει περίοδο προσφορών για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, με την πρώτη Κυριακή του μήνα ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκείνοι οι καταναλωτές που δουλεύουν τις άλλες μέρες της εβδομάδας.

«Σ' αυτή την απόφαση καταλήξαμε αφού μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος, αλλά είχαμε αντιδράσεις από 98 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ήθελαν να ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Σεβαστήκαμε την άποψή τους και ανακαλέσαμε την απόφασή μας. Έτσι, την Κυριακή θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά σε όλη την Κρήτη, εκτός από τα Χανιά και την Ιεράπετρα. Το κλίμα είναι πράγματι πολύ κακό στην αγορά, γιατί ο Οκτώβρης ήταν σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ο χειρότερος μήνας του χρόνου, και εξ αυτού του λόγου κατανοούμε τον εκνευρισμό και την κακή ψυχολογία που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο», μας είπε ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

«Και στο δεκαήμερο των προσφορών δε συμφωνούν αρκετοί συνάδελφοι. Η μικρή δύναμη των καταναλωτών, οι επιδοτήσεις που δεν έχουν δοθεί, το ρευστό από την πώληση των κηπευτικών που καθυστερεί, η μη έγκαιρη καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, οι πολλές υποχρεώσεις στο τέλος του μήνα, οι λογαριασμοί που έρχονται καθημερινά και η αβεβαιότητα που γενικά επικρατεί στην αγορά έχουν κάνει τους πάντες δύσπιστους και επιφυλακτικούς, για οτιδήποτε δημιουργεί επιπλέον έξοδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την εποχή είναι η κακή ψυχολογία των εμπόρων αλλά και των ίδιων των καταναλωτών», προσθέτει ο Α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαυροκουκουλάκης.

Όσο και αν προσπαθεί κανείς να συγκρίνει τις αγορές των επαρχιακών πόλεων με εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων, τόσο ανακαλύπτει ότι τις χωρίζει ολόκληρο χάσμα.

«Η περίοδος των προσφορών δεν εξυπηρετεί καθόλου αυτή την εποχή τις αγορές της επαρχίας. Εμείς στην Ιεράπετρα, για παράδειγμα, απευθυνόμαστε στους ίδιους τακτικούς μας πελάτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε εμπορικά παιχνίδια με αυτούς τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτά γίνονται μόνο στις μεγάλες πόλεις, όπου ο έμπορος βγάζει σε προσφορά τα εμπορεύματα προηγούμενων ετών, και απευθύνεται στους χιλιάδες περαστικούς, περιστασιακούς πελάτες, που δε θα τους ξαναδεί. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ιεράπετρα.

Σε ό,τι αφορά τις Κυριακές, εκτιμώ ότι εδώ δεν έχει ο εργαζόμενος έλλειψη χρόνου αλλά χρήματος και καλής ψυχολογίας. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες πώς θέλουν να λειτουργεί η αγορά τους. Η Ιεράπετρα δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η Αθήνα. Αυτό είναι λάθος.

Γκρίνια φυσικά δε θα υπήρχε εάν ο καταναλωτής είχε καλή ψυχολογία και εάν επέστρεφε το χαμόγελο στα χείλη του. Τώρα συγκεντρώνει κάθε μέρα λογαριασμούς και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώσει, χωρίς να του έχει καταβληθεί η επιδότηση, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ύπαιθρο, και χωρίς να έχει εισπράξει τα διάφορα επιδόματα που καθυστερούν, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος από τον Αύγουστο μέχρι τώρα μόνο πληρώνει καθημερινά για να καλλιεργήσει τα κηπευτικά του, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ», μας λέει ο έμπορος κ. Μανόλης Κουρίνος.  

Κλειστά τα μαγαζιά την Κυριακή

Ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας ήταν πάντα αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

«Είμαστε πάγια αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η θέση μας, για την οποία έχουμε δικαιωθεί. Το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Εξυπηρετεί μόνο τις ξένες πολυεθνικές, που στέλνουν τα χρήματα των Ελλήνων στο εξωτερικό. Τα έξοδα των επαγγελματιών που δοκίμασαν να ανοίξουν την Κυριακή ήταν περισσότερα από τα έσοδα Υπάρχει πολύς χρόνος για το καταναλωτικό κοινό να κάνει τα ψώνια του, τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας.

Ειδικά φέτος, που οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες περνούν εισπρακτικά το χειρότερο Οκτώβρη της τελευταίας 20ετίας, δεν έχουν καμία όρεξη να χάσουν και την ξεκούραση της Κυριακής.

Αν πάντως η Πολιτεία θέλει να βοηθήσει τις αγορές της υπαίθρου να ξαναπάρουν μπροστά, θα πρέπει να φροντίσει να καταβάλει τις επιδοτήσεις στην ώρα τους, όπως και τα οικογενειακά επιδόματα, να μην κάνει περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και να μη φορτώνει το φτωχό κοσμάκη με αβάσταχτους φόρους», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Μάνος Τριγώνης, Νίκος Πετάσης

Σχόλια