Ειδήσεις

Δυσβάστακτο το δημοτικό χαράτσι, λένε οι παραγωγοί κρέατος

«Μη μας κλείσετε κι εμάς, για να υπάρχει έστω μια μικρή παραγωγή ντόπιου κρέατος», είναι η δραματική έκκληση που απευθύνουν μέσω της "Νέας Κρήτης" προς τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που τους επιβάλλουν οι υπηρεσίες του Δήμου για τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες τους, οι λίγοι εναπομείναντες χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι και εκτροφείς κουνελιών σε επίπεδο του δήμου Ηρακλείου!

Όπως λένε στην εφημερίδα, μόνο ο Δήμος Ηρακλείου συνεχίζει από τέτοιες μονάδες να εισπράττει δημοτικά τέλη. Και μάλιστα είναι τσουχτερά, καθώς ο συντελεστής κατά τετραγωνικό μέτρο, όπως λένε, είναι το 2,16, δηλαδή ο ανώτερος σε σχέση με άλλους συντελεστές που θα μπορούσε να εφαρμόσει.

«Κανείς άλλος Δήμος της χώρας», λέει ένας παραγωγός στη "Νέα Κρήτη", «δεν τα εισπράττει αυτά τα τέλη. Ή όποιοι το κάνουν επιβάλλουν πολύ χαμηλούς συντελεστές και εισπράττουν μόνο για το οικιακό κομμάτι της μονάδας. Σε μας, όμως, ο Δήμος Ηρακλείου εισπράττει τέλη για το σύνολο των εγκαταστάσεών μας και με το μεγαλύτερο συντελεστή, γεγονός που μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα»...

Όταν αυτές οι μονάδες πρέπει να πληρώνουν μηνιαίως πάνω από 500 ευρώ, κατά μέσο όρο, μόνο σε δημοτικά τέλη προς τη δημοτική Αρχή, είναι αυτονόητο ότι οι παραγωγοί αυτοί αδυνατούν να είναι συνεπείς. Μάλιστα, υπάρχει και αναδρομική επιβάρυνση σε όσους εδώ και χρόνια δεν μπορούν να πληρώσουν και έρχεται μέσω της ΔΕΗ το ποσό των 40.000 ευρώ και πάνω, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην μπορούν να ξεχρεώσουν και ως εκ τούτου ζητούν από το Δήμο Ηρακλείου να διαγράψει τις οφειλές και να σταματήσει να τους χρεώνει.

Έχουν γίνει προσπάθειες από παραγωγούς χοιρινού κρέατος, κοτόπουλων και κουνελιών προς την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Κι ενώ υπήρχε μία σχέση κατανόησης από την πλευρά της διοίκησης Κουράκη, ήρθε η ανατροπή και η νέα δημοτική Αρχή υπόσχεται ότι θα κάτι θα κάνει, αλλά στο μεταξύ συνεχίζει να χρεώνει τα δημοτικά τέλη στους συγκεκριμένους παραγωγούς κρέατος.

Εξάλλου, όπως λένε προς τη "Νέα Κρήτη", γιατί θα πρέπει να εισπράττει χρήματα ως δημοτικά τέλη η δημοτική Αρχή από τις μονάδες τους; «Οι στάβλοι μας είναι απομακρυσμένοι από τους οικισμούς, τα σκουπίδια τα μεταφέρουμε μόνοι μας, δε μας παρέχει καμία ανταποδοτικότητα, άρα γιατί να μας χρεώνει; Έστω, ας πληρώνουμε ό,τι χρήματα αναλογούν στα τετραγωνικά των σπιτιών που έχουμε εντός των μονάδων. Αλλά ως εκεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι η χοιροτροφία της Κρήτης πήρε την κάτω βόλτα μέσα από τέτοιες πολιτικές, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων και τις αθρόες εισαγωγές σε ολλανδικά και βέλγικά κρέατα, φτηνότερα προς τους Έλληνες καταναλωτές, από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Σήμερα οι χοιροτρόφοι στο νησί μας είναι πολύ λίγοι, είναι καταχρεωμένοι και για να παράγουν κρέας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους Δήμους όλης της χώρας να μην εισπράττουν δημοτικά τέλη από τέτοιες μονάδες, αφού ως χώρα τρώμε σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%, πλέον, τα εισαγόμενα κρέατα αμφιβόλου ποιότητας. Γι' αυτό οι ντόπιοι παραγωγοί, είτε στα χοιρινά, είτε στα κοτόπουλα, είτε στα κουνέλια, παρακαλούν τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου να σταματήσει να τους χρεώνει ή έστω να τους μειώσει τις χρεώσεις στα δημοτικά τέλη, για να μην κλείσουν κι αυτοί.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια