default-image

Με "καπέλο" τα τέλη καθαριότητας στα Χανιά

Κρήτη
Με "καπέλο" τα τέλη καθαριότητας στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με νέο χαράτσι απειλούνται χιλιάδες νοικοκυριά στα Χανιά, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη καθαριότητας. Η αύξηση θα προσδιοριστεί ανά Δήμο, ωστόσο θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς η ΔΕΔΙΣΑ αυξάνει τα τέλη εναπόθεσης που από την πλευρά τους καταβάλλουν οι Δήμοι για το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ.

Και όχι μόνο αυτό, καθώς οι Δήμοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και το ΦΠΑ, που αυξάνεται από 13% στο 23% για τις υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.

Το τέλος εναπόθεσης είναι 40,58 ευρώ ο τόνος χωρίς το ΦΠΑ και θα φτάσει στα 45-46 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση 12%, για την οποία ο λογαριασμός... θα σταλεί στους πολίτες.

Το ζήτημα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά. Με βάση την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των δημοτικών του τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 4,5%, προκειμένου, όπως τόνισε η δημοτική Αρχή, να ανταποκριθεί στη αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ. Την αύξηση καταψήφισαν και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, με βάση την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, προβλέπεται:

1. Για τις κατοικίες

• Α' ζώνη 1,98 ευρώ ανά τ.μ.

• Β' ζώνη 1,68 ανά τ.μ.

• Γ' ζώνη 1,52 ανά τ.μ.

2. Για καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ, καφέ κ.λπ.

• Α' ζώνη 4,02 ευρώ ανά τ.μ.

• Β' ζώνη 3,08 ανά τ.μ.

• Γ' ζώνη 2,46 ανά τ.μ.

Αναφερόμενος στην αύξηση των τελών, ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε πως για ένα σπίτι 100 τ.μ. η επιβάρυνση στο δίμηνο του λογαριασμού θα είναι 1,7 ευρώ, λέγοντας πως η αύξηση είναι πολύ μικρή, καθώς ο Δήμος είχε κάνει εξοικονόμηση χρημάτων από την εργολαβία καθαριότητας, αλλά και τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας του Δήμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό του, ενώ υπάρχει και αύξηση πέραν του 10% στα τέλη εναπόθεσης των απορριμμάτων. Ωστόσο, ο Δήμος κατάφερε να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή μόνο 4,5% των δημοτικών τελών.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News