Ειδήσεις

Πλειστηριασμοί: Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις

«Θα σου πάρω το σπίτι, το κτήμα, την περιουσία σου, αν δε μου δώσεις τα λεφτά που μου χρωστάς»... Τρομακτική αυτή η φράση, αλλά χαρακτηρίζει μια σύγχρονη πραγματικότητα, που απλά για ένα χρονικό διάστημα είχε "παγώσει" λόγω των capital controls. Τι κι αν ο έλεγχος των τραπεζικών κεφαλαίων, όμως, συνεχίζεται;

Τώρα, με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., η προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς αίρεται, ενώ στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια έχει πάψει να ισχύει η προστασία και της πρώτης κατοικίας για όλους τους δανειολήπτες και συνεχίζεται μονάχα για τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν κάνει χρήση του Νόμου Κατσέλη, προσφεύγοντας δικαστικά για να διεκδικήσουν παραγραφή του συνόλου ή μέρους των χρεών τους!

Η "Νέα Κρήτη" σήμερα φέρνει στο φως στοιχεία που θα βοηθήσουν στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης σε όλα τα ζητήματα αυτά. Τι σημαίνει, λοιπόν, απελευθέρωση πάσης φύσεως πλειστηριασμών από την ερχόμενη Δευτέρα; Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, λέει πως το θέμα δεν έχει σχέση με την πρώτη κατοικία.

Τουλάχιστον, για όσους έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, ο δικηγόρος Γιώργος Φραγκούλης και νομικός σύμβουλος της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα, που ισχύει και στην πρώτη κατοικία, με εξαίρεση μόνο εκείνους τους ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει δικαστικά στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη. Μάλιστα, πίσω από τη σημερινή απόφαση ο ίδιος πιστεύει πως βρίσκονται οι δανειστές που, μέσω της κυβέρνησης, απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς. Και άρα, δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες ή γενικότερα σε όσους έχουν μεγάλα κεφάλαια και έχουν ευελιξία κινήσεων και πληρωμών να πλειοδοτήσουν στους πλειστηριασμούς και να πάρουν τις περιουσίες των υπερχρεωμένων Ελλήνων!

Δούρειος Ίππος

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην άποψη ότι ο συνδυασμός της διατήρησης των capital controls, από τη μια, και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, από την άλλη, θα είναι ο Δούρειος Ίππος για να χαθούν περιουσίες που μέχρι σήμερα δε χάθηκαν, λόγω του αγώνα των κατόχων τους να τις κρατήσουν με νύχια και με δόντια...

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παρατείνει εκ νέου την ισχύ της υπ' αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών". Η εν λόγω απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Η απόφαση αυτή σήμαινε την αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών υπέρ του Δημοσίου, για τους οποίους μέχρι τα capital controls δεν υπήρχε κάποια απαγόρευση, τυπική ή άτυπη. Με τη λήξη ισχύος της σήμερα Σάββατο, σημαίνει ότι κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα επιτρέπεται ξανά η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο και, σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, και για κάθε είδος οφειλών!

«Δεν έχει να κάνει η απόφαση αυτή με την πρώτη κατοικία. Από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls υπήρξε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης. Δηλαδή να γίνονται πλειστηριασμοί ή εξώσεις. Από τις 2 Νοεμβρίου θα επιτρέπονται. Και βέβαια την ίδια ώρα τα capital controls συνεχίζονται. Απλά η πληρωμή θα γίνεται σε περίπτωση πλειστηριασμού όχι με μετρητά, που ούτως ή άλλως απαγορεύονταν και πριν, αλλά με τραπεζική επιταγή. Αν κάποιος πλειοδοτήσει στον πλειστηριασμό, δηλαδή, θα πρέπει να προσκομίσει τα χρήματα με τραπεζική επιταγή», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Αράπογλου.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων ξεκαθαρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προεξοφληθεί δάνειο πριν τη λήξη του, μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Και αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την αγοραπωλησία ακινήτων σήμερα. Για να γίνει προεξόφληση δανείου πρέπει να γίνει μόνο με μετρητά».

Στο ερώτημά μας ποια η άποψή του και η θέση του συλλόγου του για την άρση των πλειστηριασμών, ο ίδιος απαντάει ότι είναι αρνητική. Αλλά, από την άλλη, ο ίδιος δεν μπορεί, όπως λέει, να πει ότι δεν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε περιπτώσεις που ιδιώτες δεν μπορούν με άλλο τρόπο να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Ποια προστασία;

Την ίδια ώρα, όμως, πολύ πιο περίπλοκη εμφανίζεται η υπόθεση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Σήμερα, προστασία στην πρώτη κατοικία παρέχεται μόνο μέσω του Νόμου 3869/2010, γνωστού ως Νόμου Κατσέλη, όπως δηλώνει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών, Γιώργος Φραγκούλης. Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δε δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ατύπως αυτή η ρύθμιση εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Γιώργος Φραγκούλης καλεί τους δανειολήπτες να προσφεύγουν δικαστικά στο Νόμο Κατσέλη και να μην έχουν αυταπάτες. «Για το 2015 η προστασία, που επιβλήθηκε, επιβλήθηκε ελέω capital controls. Γιατί ποιος θα μπορούσε να πλειοδοτήσει; Μόνο αυτός που είχε τα χρήματα. Έτσι, λοιπόν, με το που έγιναν τα capital controls, διέταξαν την αναστολή οποιωνδήποτε πλειστηριασμών. Και τώρα έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι από Δευτέρα αίρεται αυτή η προστασία. Τι γίνεται όμως από τώρα και μετά; Τα capital controls εξακολουθούν να παραμένουν. Δηλαδή, συνεχίζεται η δήμευση των τραπεζικών καταθέσεων. Με το 2016 θα κάνουν και το "κούρεμα" των καταθέσεων, όπως εξακολουθώ να πιστεύω. Και όταν θα απελευθερώσουν από Δευτέρα τους πλειστηριασμούς, ποιος θα μπορεί να πλειοδοτήσει στον πλειστηριασμό; Μόνο αυτός που έχει λεφτά. Ποιος είναι αυτός που έχει λεφτά; Μόνο ο τραπεζίτης. Άρα, με τα δημευμένα λεφτά μας, θα μας πάρουν και την περιουσία μας»!

Έρχονται "λουκέτα"; Θάνατος... για τους μικρομεσαίους

«Να βρεθεί οριστική λύση στα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ζητάει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μπάμπης Λεκάκης. «Είμαστε αντίθετοι», τονίζει, «με τη στάση της κυβέρνησης, που προχωράει σε κατασχέσεις ακίνητης και κινητής περιουσίας, όπως και σε δεσμεύσεις λογαριασμών των επιχειρήσεων. Έχουμε ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στις τράπεζες που δε θα υπόκειται σε κατασχέσεις. Γιατί, αν δεσμευτούν οι λογαριασμοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουμε λουκέτα στις επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πρώτες ύλες για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους».

Καταλήγοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης καταγγέλλει: «Με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οι περιουσίες των μικρομεσαίων θα κατασχεθούν για δάνεια στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Αυτό λοιπόν δε θα ωφελήσει κανέναν. Ούτε την κυβέρνηση γιατί δε θα εισπράξει άμεσα χρήματα τα οποία χρειάζεται, ούτε τις τράπεζες, οι οποίες, ενώ πάνε σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, θα βάλουν ένα ακόμα βάρος πάνω τους και δε θα μπορούν να περάσουν τα τεστ που χρειάζονται. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Γεωργία Μακάκη

Σχόλια