Ειδήσεις

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά και με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων να ξεκαθαρίζουν ότι το υποστηρίζουν επί της αρχής, παρά τις ενστάσεις τους, και με ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να εξυγιανθεί και να θωρακιστεί η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Ο κ. Μπαλαούρας τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αποδεικνύουν ότι τα ποσά που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα είναι πολύ λιγότερα και επομένως θα υπάρχει μικρότερη επίπτωση για τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν ανάγκη στήριξης.

«Σταθερά, διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην προσπάθειά μας να επανέλθει σε σταθερή τροχιά το τραπεζικό σύστημα, και σήμερα έρχεται να κάνει ο ίδιος αυτό που μας κατηγορούσε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι οι επικίνδυνοι και λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έφεραν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιους κινδύνους.

«Αυτή την πραγματικότητα την επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της τον Ιούνιο του 2015, που αναφέρει ότι υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι που προήλθαν από την αβεβαιότητα των πολιτικών της κυβέρνησής σας και το επιβεβαιώνει επίσης η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που υποστηρίζει ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια πριν τη διακυβέρνηση σας ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα», προσέθεσε.

«Η αλήθεια είναι ότι η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Αριστεράς τα έκανε πάλι μούσκεμα, παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους και ενδογενείς αντιφάσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

«Για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο που είναι αποτέλεσμα της δόλιας πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ανάσα ζωής σε ένα νεκρό τραπεζικό σύστημα και αυτόματα να το εκχωρήσει στη Γερμανία», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ μίλησε για «παραμύθι που σερβίρεται από όλες τις κυβερνήσεις» ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά και για χαλκευμένα στοιχεία των stress tests και προσέθεσε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα ποινικά δικαστήρια για τις πράξεις τους που οδηγούν τις τράπεζες στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανερμάτιστη, τυχοδιωκτική και καταστροφική πολιτική», που οδήγησε την ελληνική οικονομία στην καταστροφή.

«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών στις τράπεζες. Την ίδια πολιτική υποστήριζαν και οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι προσωρινός. Πρώτα θα εξυγιανθούν και μετά θα ιδιωτικοποιηθούν, γι' αυτό και προβλέπεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε ότι μπορεί να αποτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων. Αυτό ήταν προϋπόθεση, εξάλλου, και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, χαρακτηρίζοντας διπλά επιβεβλημένη την προστασία των δανειοληπτών.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, με το οποίο, όπως είπε, παρέρχεται ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, δρομολογείται η άρση των capital controls και ενισχύεται η διαφάνεια.

«Ως μία τελευταία προσπάθεια να μην πέσουμε στον γκρεμό, ψάχνοντας ένα κλαδί να κρατηθούμε, φτάνει να είναι γερό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσαντώνης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δε δίνει, πάντως, λευκή επιταγή.

Σχόλια