Ειδήσεις

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση

Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το Σάββατο στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

«Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν», ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που - όπως υποστήριξε - συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Οριοθετεί επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο τραπεζικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά τα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεστεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις».

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξομάλυνε με ικανότατο τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας και η ομαλή λειτουργία είναι αυτή που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Οι αγορητές των κομμάτων

Οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου και για σημεία του σχεδίου νόμου όπως η σύνθεση του εποπτικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

«Με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνεται ο κίνδυνος που συνιστούν για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία τα κόκκινα δάνεια και διασφαλίζεται η συμμετοχή του κράτους που αποκτά μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, σύμφωνα με το in.gr.

Ο κ. Μπαλαούρας πρόσθεσε ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων και ενισχύεται η δημόσια λογοδοσία και η διαφάνεια με την περιοδική αξιολόγηση των διοικήσεων και των στελεχών των τραπεζών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις συνεταιριστικές τράπεζες να προσεγγίσουν επενδυτές με κεφάλαια και αυτογνωσία.

«Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους προηγούμενους μήνες είναι αυτή που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όχι τα κόκκινα δάνεια», υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Black Rock.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο νέο τρόπο εποπτικού ελέγχου του συστήματος με τη συμμετοχή των θεσμών. Άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. αισθάνεται δικαιωμένη για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα αυτό.

Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. «Το Μάιο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες άξιζαν 25 δισ. ευρώ", είπε ο κ. Μανιάτης, "στις 31/12/2014 είχαν κεφαλαιακή επάρκεια 35 δισ. ευρώ και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία είναι 4,5 δισ. Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ», είπε.

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεσή του με την παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς, ενώ χαρακτήρισε «γεγονός αδιανόητο» την παραίτηση του προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και υποστήριξε ότι οδήγησε σε αυτή η τεράστια εκροή καταθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα πληρώσουν τα σπασμένα όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους έξω αλλά ο ελληνικός λαός.

Στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι, αντίθετα με ότι συνέβαινε έως τώρα όπου η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από εκπροσώπους ΥΠΟΙΚ και ΤΤΕ, τώρα από τους 6 οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υποδεικνύονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, δύο από το ΥΠΟΙΚ και 1 από την ΤτΕ.

«Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει ότι οι πόροι που λαμβάνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο δε θα πάνε στον κάλαθο των άχρηστων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης.

«Έχουμε τοποθετήσει πάνω από 200 δισ. σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο γιατί δε συνδυάζεται με την ανάπτυξη», είπε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτριος Καβαδέλλας.

Σχόλια