Ειδήσεις

Ημερίδα για το μητρικό θηλασμό στο Ηράκλειο

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Ηρακλείου, διοργανώνουν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 ημερίδα για το μητρικό θηλασμό.

Θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΚΑ Ηρακλείου (ισόγειο) κατά τις ώρες 9:15 π.μ.-12:00, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στην Ελλάδα εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου, είναι "Μητρικός Θηλασμός: Από τη θεωρία στην πράξη".

Η ημερίδα απευθύνεται σε παιδίατρους, μαιευτήρες-γυναικολόγους, γενικούς ιατρούς, μαίες, νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, φοιτητές τομέων υγείας καθώς και σε παλιούς, νέους και μέλλοντες γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με το θηλασμό.

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να προάγει και να προωθήσει το μητρικό θηλασμό, την εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας στο θέαμα μιας μαμάς που θηλάζει το παιδί της δημόσια, την ενδυνάμωση και υποστήριξη όλων των γυναικών, προκειμένου να συνδυάσουν την εργασία και τη μητρότητα και τη διάδοση του μηνύματος «θηλασμός και εργασία: ας το κάνουμε να πετύχει!», το οποίο αποτελεί το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Προστασίας Μητρικού Θηλασμού (WABA ) για φέτος.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραμμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών έχει ως ακολούθως:

9:15-9:30: Προσέλευση-εγγραφές

9:30-10:00: Χαιρετισμός από την 7η ΥΠΕ Κρήτης

- Παρουσίαση Σταθμού Προστασίας Μάνας και Παιδιού (πιλοτικό πρόγραμμα) από τον υπεύθυνο ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου, ιατρό ορθοπαιδικό κ. Δημήτρη Κλάδο

-Στατιστικά στοιχεία του Σταθμού Προστασίας Μάνας και Παιδιού από την υπεύθυνη Νοσηλευτικού Προσωπικού ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου κ. Ναταλία

Τσουμάνη

10:00-10:15: "Συστηματικά Νοσήματα και Θηλασμός", Νικολάου Μαρίνος MD, PhD-γυναικολόγος επιμελητής Β' ΕΣΥ

10:15-10:30: "Θηλασμός με τη ματιά ενός παιδιάτρου", Παπαδάκης Εμμανουήλ, παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος Σταθμού Προστασίας Μάνας-Παιδιού

10:30-10:45: Διατροφή και απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, Ναταλία Τσουμάνη, υπεύθυνη Νοσηλευτικού Προσωπικού ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου, ΤΕ Νοσηλεύτρια, ΤΕ Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc Δημόσια Υγεία-MBA Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

10:45-11:00: Διάλειμμα

11:00-11:15: "Πρακτικές οδηγίες για ατομική τράπεζα μητρικού θηλασμού", Καλαϊτζή Μαρία, ΤΕ Μαία ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου.

11:15-11:30: "Τεχνικές και προβλήματα μητρικού θηλασμού: Μύθοι και αλήθειες", Αλατζόγλου Αντιγόνη, ΤΕ μαία ΜΥ-Ηρακλείου.

11:30-11:45: Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στο Θηλασμό, Ανδρουλάκη Ρουμπία, ΤΕ μαία ΜΥ ΠΕΔΥ Ηρακλείου

11:45-12:00: Θηλασμός και νομικό πλαίσιο, Μελάκη Βασιλική, ΤΕ επισκέπτρια Υγείας MSc Δημόσια Υγεία

Κατά τη διάρκεια του διαλλείματος στις 10:45 π.μ. και στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος, ο υπεύθυνος ΜΥ-ΠΕΔΥ Ηρακλείου, κ.  Κλάδος Δημήτρης, η συντονίστρια του Προγράμματος, καθώς και οι ίδιες οι λήπτριες λεχωίδες των υπηρεσιών υγείας του Σταθμού Προστασίας Μάνας και Παιδιού της Μονάδας του ΠΕΔΥ Ηρακλείου για την ανάδειξη καλών πρακτικών.

Σχόλια