default-image

Ο Δανέλλης για την ελληνική πρεσβεία στη Νέα Ζηλανδία

Ελλάδα
Ο Δανέλλης για την ελληνική πρεσβεία στη Νέα Ζηλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής Πρεσβείας στο Ουέλλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

Ειδικότερα: Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την απόφαση για αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ουέλλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που δημιουργούνται για την ολοένα αυξανόμενη ελληνική Ομογένεια, που κατοικεί στην εν λόγω χώρα της Ωκεανίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας ελληνικής Πρεσβείας στο Ουέλλιγκτον της Ν. Ζηλανδίας».

Επανέρχομαι σε συνέχεια της υπ' αριθμ. πρωτ. 4481 και ημερομηνία κατάθεσης 17/08/2015 αναπάντητης ερώτησής μου, σε σχέση με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απόφασης της Πολιτείας για την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ουέλλιγκτον (Νέα Ζηλανδία).

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη και συντονισμένη αντίδραση μεγάλου αριθμού φορέων της  ελληνικής Ομογένειας, καθώς στη Νέα Ζηλανδία κατοικούν περίπου 5500 Έλληνες πολίτες και ομογενείς, με προοπτικές αύξησης του αριθμού τους λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και των εκεί γεννήσεων.

Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός των Ελλήνων που ολοένα καταφθάνουν στη Νέα Ζηλανδία είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, των οποίων οι δραστηριότητες  και οι εμπορικές συναλλαγές απαιτούν την ύπαρξη επίσημης εκπροσώπησης από πλευράς της χώρας μας.

Η ελληνική Ομογένεια, αντιλαμβανόμενη ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Πολιτείας είναι συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, έχει κατ' επανάληψη προτείνει τη μετεγκατάσταση της Πρεσβείας σε χώρο διαχειριζόμενο από την ίδια, έναντι πολύ μικρού, σχεδόν συμβολικού, ποσού.

Δεδομένου ότι η ύπαρξη επίσημης ελληνικής εκπροσώπησης στη Νέα Ζηλανδία, έστω και σε επίπεδο έμμισθου Προξενείου κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας, αναφορικά με τη διεκπεραίωση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανανέωση διαβατηρίων, τη δήλωση γεννήσεων, την έκδοση πληρεξουσίων, καθώς και άλλων διαδικαστικών υποθέσεων.

Δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας της εν λόγω Πρεσβείας στο Ουέλλιγκτον θα σημάνει την εξυπηρέτηση της Ομογένειας από το προξενικό γραφείο της Καμπέρα (Canberra) στην Αυστραλία, καθιστώντας τη μετακίνηση των Ομογενών εξαιρετικά δύσκολη και μη λειτουργική, από τη στιγμή που συνεπάγεται πολύωρη πτήση (5,5, ωρών) και μέση τιμή εισιτηρίου περί τα 600 ευρώ κατ' άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα εκεί έξοδα διαμονής.

Δεδομένου ότι οι αυξητικές τάσεις τόσο του ελληνικού πληθυσμού στη Νέα Ζηλανδία, όσο και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθιστούν την ύπαρξη επίσημης ελληνικής εκπροσώπησης στην εν λόγω νησιωτική χώρα, αναγκαία όσο ποτέ.

Δεδομένου ότι το κλείσιμο ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό για λόγους εξοικονόμησης πόρων είναι κατανοητό στο παρόν ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, αλλά θα μπορούσε εναλλακτικά, είτε να ανασταλεί η λειτουργία ενός Προξενείου στη Δυτική Ευρώπη, είτε να μειωθούν οι διπλωματικοί υπάλληλοι κάποιας υπερ-στελεχωμένης Πρεσβείας μας, προκειμένου να διατηρηθεί η παρουσία της Ελλάδας, σε αυτήν τη μακρινή χώρα της Ωκεανίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Αν είναι ενήμερος για τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής Πρεσβείας στο Ουέλλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

-Αν έχει λάβει υπόψη την εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση της Ομογένειας για μετεγκατάσταση της ελληνικής Πρεσβείας σε χώρο κατά πολύ φθηνότερο, προς εξυπηρέτηση των κτιριακών της αναγκών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News