Ειδήσεις

Γ.Λεονταράκης: Οι προτάσεις της πολιτικής προστασίας για ακραία φαινόμενα και σεισμούς

Σειρά προτάσεων του προϊσταμένου της πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια Γιάννη Λεονταράκη προς το περιφερειακό συμβούλιο για την επικαιροποίηση και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των δήμων, παράλληλα με τη συνεργασία των περιφερειών εντός της χώρας κι εκτός συνόρων σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και σεισμό .

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λεονταράκη στο Ράδιο 9,84 απαιτείται η δημιουργία ενός επιχειρησιακού  κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων που είναι υπεύθυνοι να δράσουν σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις.

Προτείνει τη λήψη μέτρων για την συνεχή και απρόσκοπτη ασφάλεια των επικοινωνιών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Επισημαίνει ότι το σύστημα ΤΕΤΡΑ παρόλο που είναι ένας τρόπος επικοινωνίας όλων όσων εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις (Δήμοι, Πυροσβεστική, Αποκεντρωμένοι Διοίκηση κ.α), δυστυχώς δεν είναι σε θέση να παρέχει συνεχή χωρίς προβλήματα επικοινωνία και προσθέτει:

Σε περίπτωση σφοδρού χτυπήματος του εγκέλαδου να υπάρχει η σωστή πρόληψη για την σύνδεση του Νησιού εντός των γεωγραφικών ορίων του αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Να υπάρξει προσέγγιση σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και με άλλες Περιφέρειες εκτός Ελλαδικού χώρου και κυρίως με Περιφέρειες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με ανάλογες έκτακτες περιπτώσεις, για την παροχή άμεσης βοήθειας εάν χρειαστεί.

Σε συνεργασία με τα τεχνικά επιμελητήρια  και με τον σχολικό οργανισμό κτιρίων θα πρέπει άμεσα να υπάρξει έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αλλά και των σχολικών μονάδων του νησιού.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να ληφθούν μέτρα για την Αντισεισμική Προστασία των Ιστορικών Μνημείων της Κρήτης.

Σε συνεργασία με του Τουριστικούς φορείς να ληφθούν μέτρα προστασίας και ενημέρωσης στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

Είναι γνωστό ότι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες το νησί κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες, καλό είναι λοιπόν χωρίς να δημιουργηθεί πανικός να ληφθούν μέτρα σωστής πρόληψης.

Να υπάρξουν ανά Περιφερειακή ενότητα συνεχείς δράσεις ενημέρωσης μέσω των Δήμων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών για μέτρα ατομικής προστασίας την ώρα εκδήλωσης ενός σεισμού.

Να ζητήσει εκ νέου από τους Δήμους να υποδείξουν χώρους συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση εκκένωσης μετά από εκδήλωση ενός σεισμού.  

Αξιοποίηση στο έπακρον όλων των εθελοντικών ομάδων του νησιού, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στα πλαίσια της σωστής ενημέρωσης αλλά και της σωστής αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών, να διοργανώσει (η Π.Κ) ένα διεθνές συνέδριο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με καταξιωμένους επιστήμονες που ασχολούνται με ανάλογα θέματα, που μέσα από αυτό το συνέδριο να προκύψουν χρήσιμα εργαλεία για το μέλλον.

Να εξασφαλίσει τυχών χρηματοδοτήσεις από οπουδήποτε που έχουν να κάνουν με θέματα Πολιτικής Προστασίας, είτε για θέματα ενημέρωσης είτε για υποδομές θωράκισης.

Τέλος επισημαίνει:

Ο Κρητικός λαός έχει μια αντίληψη ατομικής προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, παρόλα αυτά όμως καλό θα είναι να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης πολύ εκτάκτων αναγκών, σαν να γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συμβεί το οτιδήποτε άμεσα.

Σχόλια