Ειδήσεις

Ασκληπιός: Αντιμετώπιση και έρευνα καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη, τη σωστή διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού που στις μέρες μας αποτελεί αρρώστια-μάστιγα για τις γυναίκες. Το ιατρικό-διαγνωστικό κέντρο "Ασκληπιός" με το Ογκολογικό και το Διαγνωστικό του Τμήμα, είναι πάντα κοντά στις γυναίκες.

Πιο αναλυτικά ακολουθεί το άρθρο της Ζένιας Σαριδάκη - Ζώρα, MD PhD Παθολόγος - Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος "Ασκληπιός": «Ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναικές, παρ' όλα αυτά η συχνότητα θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά. Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά επιβίωσης στην πρώιμη νόσο είναι εξαιρετικά ψηλά, αλλά ενθαρρυντικά μηνύματα έχουμε στις μέρες μας και για την πιο προχωρημένη νόσο. Οι γυναίκες στις μέρες μας ζουν περισσότερο και καλύτερα με την διάγνωση αυτή. Αυτό πρέπει να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση με τη χρήση της μαστογραφίας, του υπερηχογραφήματος μαστών και της μαγνητικής τομογραφίας μαστών, όπου το τελευταίο ενδείκνειται, αλλά σαφέστατα οφείλεται και στην πρόοδο της επιστημής και της βιοτεχνολογίας, στα νέα στοχευμένα φάρμακα, στην εξέλιξη της χειρουργικής αντιμετώπισης και της ακτινοθεραπείας.

Επίσης, πιστεύω ότι έχει να κάνει και με την πιο «ενεργό» εμπλοκή των γυναικών με καρκίνο μαστού με τη νόσο τους, και με την αλλαγή του τρόπου ζωής που επιτυγχάνουν, πάντα κάτω από τις οδηγίες των ογκολόγων τους. Παράλληλα με την βέλτιστη θεραπευτική αγωγή, γνωρίζουμε σήμερα ότι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού ζουν περισσότερο και καλύτερα με την υιοθέτηση ενός περισσότερου «υγιεινού» τρόπου ζωής, στον οποίο κύριο ρόλο παίζει η σωστή διατροφή και η άσκηση, η αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της οποίας έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένη Ειδική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου για 2 συνεχείς θητείες καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να βελτιώσει την καθημερινότητα των ογκολόγων και των ογκολογικών ασθενών. Με την άοκνη εκπαίδευση των ογκολόγων μελών μας, νέων και μεγαλύτερων, με τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών για τις πιo συχνές νεοπλασίες και τους βιοδείκτες, με συνεχείς παρεμβάσεις στην Πολιτεία προκειμένου να διορθωθούν αστοχίες και παραλήψεις σε ό,τι αφορά σε εξετάσεις και φάρμακα, αλλά, και με χειροπιαστή προσφορά και κάλυψη εξετάσεων που δε καλύπτονται, ακόμα τουλάχιστον, από τα ταμεία.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι ειδικές μοριακές εξετάσεις για την ανίχνευση της ύπαρξης μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 τα οποία ενέχονται στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Η ΕΟΠΕ, σε συνεργασία με τους ογκολόγους μέλη της και την εταιρεία Astra Zeneca, και για γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών που πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο όπως αυτά έχουν οριστεί από το "Genetic Consensus for BRCA 1 and 2 testing" της ΕΟΠΕ, καλύπτει αυτές τις εξετάσεις.

Επίσης, η ομάδα «Γυναίκες στην Ογκολογία -Women 4 Oncology Hellas», μια ομάδα εργασίας της ΕΟΠΕ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι από τα ιδρυτικά μέλη, και η οποία περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ογκολογίας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να στηρίξει την Ελληνίδα γυναίκα με καρκίνο, υλοποιεί ένα πρόγραμμα χρηματοδό- τησης για την ανίχνευση της ύπαρξης μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο μαστού (με προτεραιότητα τις ανασφάλιστες, άνεργες και εκείνες με χαμηλά εισοδήματα) από όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο όπως αυτά έχουν οριστεί από το "Genetic Consensus for BRCA 1 and 2 testing" της ΕΟΠΕ. Το πρόγραμμα αυτό δωρεάν γενετικού ελέγχου πραγματοποιείται αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους που συγκεντρώθηκαν από τις φιλανθρωπικές εκδηλώσει και τις δωρεές για τους σκοπούς της ομάδας το 2014-15.

Μια άλλη μεγάλη επιτυχία της ομάδας «Γυναίκες στην Ογκολογία - Women 4 Oncology Hellas» σε συνεργασία με το Κ.Ε.Φ.Ι, έχει να κάνει με την πρόταση «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Kαρκίνο του Mαστού», η οποία κέρδισε στις 13/10/2015 ένα από τα 20 διεθνή βραβεία από το Union for International Cancer Control (UICC), ύψους $64,900 USD, στα πλαίσια μιας μοναδικής πρωτοβουλίας του UICC κα της Pfizer Inc.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδοτήθηκαν πρωτοποριακές προτάσεις που στοχεύουν να αναδείξουν και να δώσουν λύσεις και υποστήριξη στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού παγκοσμίως. Η W4O-Hellas σε σύμπραξη με το Κ.Ε.Φ.Ι είναι ένας από τους 20 φορείς από 18 χώρες που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν για την πρότασή μας να φτιάξουμε και να διατηρήσουμε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο (web-based platform), ένα ανοικτό forum το ο-

ποίο θα στοχεύει στη εκπαίδευση και ενημέρωση των ελλήνων ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, αλλά και των οικογενείων και φίλων τους, σχετικά με τα δικαιώματά τους, τα νέα φάρμακα, τις κλινικές μελέτες, τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές αυτής της νόσου και πολλά άλλα.

Ο «Ασκληπιός», με το Ογκολογικό και το Διαγνωστικό του Τμήμα, είναι πάντα κοντά στις γυναίκες με καρκίνο μαστού, όχι μόνο ένα μήνα το χρόνο, αλλά συνεχώς. Με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις ελληνικές και διεθνείς οδηγίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Με σημαντικές συνεργασίες με άλλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στις ασθενείς της Κρήτης.

Ο Οκτώβριος, ως μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε στις γυναίκες ασθενείς, στις οικογένειές τους, τους φίλους και τους ανθρώπους που τις φροντίζουν ότι είμαστε σύμμαχοι στον πόλεμο που δίνουμε, με γνώση, εξειδίκευση, υπομονή και επιμονή και χωρίς ποτέ να χάνουμε την ελπίδα».

Σχόλια