Ειδήσεις

Το προσφυγικό στην ώρα του πρωθυπουργού σήμερα

Το μείζον πρόβλημα των πρωτοφανών προσφυγικών ροών και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του, στο επίκεντρο σήμερα της Ώρας του Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, στη σκιά της νέας προσφυγικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.Την ίδια ώρα, κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν πως οι δραματικές εικόνες από την Λέσβο, που έχουν συγκλονίσει όλον τον κόσμο, είναι ενδεικτικές του δράματος που συγκλονίζει την περιοχή μας.Τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, καθώς και για την οργάνωση της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασης τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού.Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι στην προσπάθεια αυτή αναμένεται και η θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για την ανέξοδη κριτική και τις αμφιλεγόμενες λαϊκιστικές κορώνες που ακούγονται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχίζεται την ίδια ώρα η τραγωδία στο Αιγαίο

Άλλες έξι σοροί μεταναστών-προσφύγων εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, ενώ ένα κοριτσάκι ενός έτους που νοσηλευόταν στην Εντατική κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης.
Επίσης, το βράδυ εντοπίστηκε σορός στην περιοχή Σκαλοχωρίου, βόρεια της Λέσβου, από στελέχη της Πυροσβεστικής.

Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από ναυάγια κατά την 28η Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται στους 18, εκ των οποίων τα 12 παιδιά. 

Από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης μέχρι της 7:30 το πρωί της Πέμπτης έχουν διασωθεί συνολικά 925 πρόσφυγες σε 20 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων του χθεσινού ναυαγίου στα ανοικτά της Λέσβου. 

Δηλώνουν ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι τούς ξεγέλασαν ότι το σκάφος που θα τους μετέφερε ήταν πολυτελείας και ότι η μεταφορά θα γινόταν κατά ομάδες 40-45 ατόμων.

Αντ' αυτού όμως, επρόκειτο για ξύλινο σαπιοκάραβο, το οποίο θα μετέφερε 350 άτομα, από την περιοχή της αρχαίας Άσσου. 

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, πληρώνοντας μέχρι και 1.500 ευρώ ο καθένας, όταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ξύλινο σκάφος, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν. 

Τότε, οι Τούρκοι δουλέμποροι τούς ανάγκασαν υπό την απειλή όπλων και πυροβολώντας στον αέρα, να ανέβουν σε αυτό.

Το σκάφος, κτυπημένο από τα κύματα, ναυάγησε στα 1.000 μέτρα, στα ανοικτά της Εφταλούς, στη Λέσβο, σύμφωνα με το in.gr. 

Σχόλια