default-image

EWG: Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης

Οικονομία
EWG: Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγή από τις Βρυξέλλες η οποία αναφερόμενη στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο EuroWorking Group τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα «εκκρεμότητες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, παραμένουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως στην τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων και ότι «απομένει λίγος δρόμος», αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την Αθήνα.

Τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Αθήνα, πάντως, προσήλθε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group υποστηρίζοντας ότι έχει εκπληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων μέτρων, εκτίμηση την οποία δε φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι, οι οποίοι ρίχνουν το ποσοστό αυτό περίπου στο 30%.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λάβει την έγκριση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρήματα θα εκταμιευΤούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού υπάρξει απόφαση του Eurogroup και του ESM.

Σε περίπτωση που δε δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της υποδόσης, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον κίνδυνο του "κουρέματος" των καταθέσεων να ελλοχεύει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News