default-image

Δραγασάκης: "Τη Δευτέρα αρχίζει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

Οικονομία
Δραγασάκης: "Τη Δευτέρα αρχίζει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο, ενώ αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή στην αρμόδια οικονομική επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να υποστήριξε στην επιτροπή πως μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ξεκλειδώνει τα capital controls.

Επιπλέον σημείωσε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι θετικές και σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μπαίνοντας σε τεχνικά ζητήματα φέρεται να ανέφερε πως η τιμή του δημόσιου τομέα θα είναι περίπου ο μέσος όρος του ιδιωτικού. Σημείωσε, δε, πως όλες οι μετοχές θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών των διοικούντων των τραπεζών, θα είναι τέτοιος ώστε να μην προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το protothema.gr.

Πέραν αυτών αναζητείται φόρμουλα ώστε οι διοικούντες να μην απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία, αλλά, παράλληλα, να μην είναι απολύτως ευάλωτοι σε δικαστικές περιπέτειες.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, θα έχει αποτυπωθεί η στρατηγική για τα "κόκκινα δάνεια" και θα έχει συγκροτηθεί το νέο Ταμείο.

Να σημειωθεί πως η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης είναι δε θα απαιτηθούν τα 25 δισ. ευρώ, αλλά θα απαιτηθούν περίπου 15 έως 17 - κάτι που δεν έχει κλείσει ακόμα.

Τέλος το ποσό που θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας προσδιορίζεται σε 7 με 8 δισ. ευρώ.

Στον Παυλόπουλο ο Δραγασάκης για την ανακεφαλαιοποίηση

Την ίδια ώρα που ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στον κ. Παυλόπουλο πως το Σάββατο αναμένονται τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά στις τράπεζες και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχίας στην όλη διαδικασία.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες και ως εκ τούτου τη Δευτέρα θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης. Εξήγησε ωστόσο ότι πάμε σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της αποτυχίας των προηγούμενων «διότι πρώτον δεν υπήρξε ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" στο παρελθόν και δεύτερον δεν υπήρξαν κινήσεις αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Τώρα λοιπόν, όπως θα διαπιστώσετε, ο νόμος που θα κατατεθεί προβλέπει ένα σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και των διευθυντικών στελεχών με στόχο ακριβώς να υπάρξει και μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία των τραπεζών».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Βεβαίως μέχρι τώρα το ελληνικό Δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία.

Οι προϋποθέσεις για να υπάρχει θετική έκβαση υπάρχουν. Το Σάββατο θα ανακοινωθούν οι ανάγκες των τραπεζών, μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Όμως το πιο κρίσιμο είναι, όπως είπα, να έχουμε θετική συνέχεια μετά. Ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν ότι δε συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη "μαύρη τρύπα". Για αυτό τώρα μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουμε αμέσως στην αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων", με ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα αποτρέπει την αγοραπωλησία δανείων διότι στα επιχειρηματικά δάνεια αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση, η παραγωγική δυνατότητα, η απασχόληση. Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο πρώτος στόχος μας είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με τρόπο που να μη θιχτούν οι καταθέσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εντός του 2015 διότι από τον επόμενο χρόνο μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία η οποία επιβάλλει το κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ύψος. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσει από τη Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Από ό,τι βλέπουμε υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες αλλά υπάρχουν και τα διαθέσιμα ποσά να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες. Τα άλλα θέματα όπως των "κόκκινων δανείων" είναι θέματα τα οποία τελούν σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, δεν αποτελούν όμως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση. Λέγονται πολλά για αυτό και έχει μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρό και σαφές τι είναι αναγκαίο να γίνει. Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει είναι να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και αμέσως μετά να αρχίσει η διαδικασία για τα "κόκκινα δάνεια", για τα οποία προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νόμο. Θα πρέπει να υπάρξει ομαδοποίηση των δανείων, κάτι το οποίο γίνεται ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση και επομένως αυτά τα βήματα θα ακολουθήσουμε. Από 'κει και πέρα υπάρχουν πάντα φωνές ή παράγοντες οι οποίοι πιέζουν για διάφορους λόγους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News