Ειδήσεις

Ένα ακόμη παιδάκι νεκρό από το ναυάγιο στη Λέσβο

Κατέληξε τελικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το 1 έτους κοριτσάκι που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ εντοπίστηκε ένα ακόμη πτώμα, το οποίο πιθανότατα πρόκειται για πρόσφυγα.

Η σορός εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Καλοχωρίου, βόρεια της Λέσβου, από στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για νεκρό από το μεγάλο ναυάγιο της Τετάρτης.

Έτσι ο τραγικός απολογισμός από τα τρία ναυάγια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Αιγαίο ανέρχεται πλέον σε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους 12 παιδιά.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από θάλασσα, αέρα και ξηρά οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση ναυαγών μεταναστών των ναυαγίων. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμή (μόνο στη Λέσβο 242 διασωθέντες και στη Χίο 100 από αλιευτικό σκάφος).

Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν άλλες έξι σοροί μεταναστών-προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου.

Πρόκειται για τρία παιδιά, μία γυναίκα και έναν άντρα, που ήταν μεταξύ των 40 αγνοουμένων από το χθεσινό ναυάγιο (πλέον αγνοούνται 33 άτομα).

Εντωμεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται από θάλασσα και αέρα οι έρευνες από πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερα και σκάφη της Frontex, ελικόπτερo Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και αλιευτικά για τον εντοπισμό τουλάχιστον 36 προσφύγων που χάθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Την Τετάρτη, πλωτά μέσα του Λιμενικού και σκάφος της Frontex διέσωσαν 71 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον Μόλυβο της Λέσβου.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν εξαιρετικά αντίξοες. Δύο μικρά παιδιά, όμως, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στο Μόλυβο, όπου ανέμενε ασθενοφόρο. Επρόκειτο για ένα 6χρονο αγοράκι και ένα κοριτσάκι ενός έτους, τα οποία όμως κατέληξαν (το κοριτσάκι έχασε τη μάχη στην Εντατική όπου νοσηλευόταν το βράδυ της Πέμπτης).

Τρία άτομα, δύο παιδιά και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους σε άλλο περιστατικό στο ακρωτήρι Γάτος στη Σάμο, ενώ αγνοείται ακόμη ένα βρέφος. Άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να διασώσουν 52 άτομα.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι εντοπίστηκε νεκρό στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ αγνοούνται δύο άντρες.

Σε άλλο περιστατικό που συνέβη στο Αγαθονήσι δύο παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται ακόμη ένα παιδί.

Από τις 7:30 το πρωί της Τρίτης μέχρι της 7:30 το πρωί της Πέμπτης έχουν διασωθεί συνολικά 925 πρόσφυγες σε 20 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων του χθεσινού ναυαγίου στα ανοικτά της Λέσβου. Δηλώνουν ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι τούς ξεγέλασαν ότι το σκάφος που θα τους μετέφερε ήταν πολυτελείας και ότι η μεταφορά θα γινόταν κατά ομάδες 40-45 ατόμων. Αντ' αυτού όμως, επρόκειτο για ξύλινο σαπιοκάραβο, το οποίο θα μετέφερε 350 άτομα, από την περιοχή της αρχαίας Άσσου.  

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, πληρώνοντας μέχρι και 1.500 ευρώ ο καθένας, όταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ξύλινο σκάφος, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν.

Τότε, οι Τούρκοι δουλέμποροι, όπως αναφέρει το in.gr, τούς ανάγκασαν υπό την απειλή όπλων και πυροβολώντας στον αέρα, να ανέβουν σε αυτό. Το σκάφος, χτυπημένο από τα κύματα, ναυάγησε στα 1.000 μέτρα, στα ανοικτά της Εφταλούς, στη Λέσβο.

Σχόλια