default-image

Τελετάρχες: Μακάβριο επάγγελμα ή κοινωνική προσφορά;

Κρήτη
Τελετάρχες: Μακάβριο επάγγελμα ή κοινωνική προσφορά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους περισσότερους πολίτες το επάγγελμα του τελετάρχη δεν είναι από αυτά που θα επέλεγαν για να ζήσουν... Κι όμως, σε εποχές κρίσης και ο συγκεκριμένος χώρος έχει τις δικές του δυσκολίες.

Μπορεί τα γραφεία τελετών σήμερα για όλους μας να αποτελούν χώρους προς αποφυγή, όμως σίγουρα είναι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν με επαγγελματισμό μια πολύ δύσκολη διαδικασία που για τους οικείους ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή είναι αναγκαία.

Σήμερα στο πλατό της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ ΤV" βρέθηκαν άνθρωποι του χώρου και μίλησαν για τις δικές τους επαγγελματικές εμπειρίες, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κάνει και τους ίδιους να λυγίσουν μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

Βέβαια, όπως λέει ο λαός, «γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο» δε γίνεται. Έτσι και στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν άγνωστες πτυχές του επαγγέλματος, που και στην Κρήτη αντιμετωπίζει τη δική του ανθρωπιστική κρίση αλλά και τα ευτράπελα.

Στιγμιότυπα από την κηδεία πλούσιας τσιγγάνας σε περιοχή της Αττικής

Οι τελετάρχες από την αρχαιότητα είχαν τη δική τους εξέχουσα θέση στην κοινωνία, ενώ σήμερα το επάγγελμα εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού. Σε κάθε περίπτωση, στη διάρκεια της εκπομπής απομυθοποιήθηκε εντελώς ένας χώρος που προσφέρει στην κοινωνία μια ουσιαστική παροχή, που δεν είναι άλλη από τη δύσκολη στιγμή μιας κηδείας.

Στα πλαίσια της συζήτησης παρουσιάστηκαν εικόνες και φωτογραφίες από κηδείες στο εξωτερικό, που σίγουρα με τη χλιδή και τις καινοτομίες ταξίδεψαν ως είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα"

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_khh3bsdp/

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News