Ειδήσεις

"Να επανέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή δράση το ναυαγοσωστικό"

Με αφορμή την εκπνοή της ημερομηνίας (29/10), που είχε οριστεί για την επιστροφή του ναυαγοσωστικού  Ν/Γ 515, στον Άγιο Νικόλαο, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη με το δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό, από τον οποίο ζήτησαν να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψει το σκάφος στο νησί!

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης κ.κ. Δραματηνός Γεώργιος, πρόεδρος, Σφακιανάκης Γεώργιος, αντιπρόεδρος, Βασιλάκης Μιχάλης, γενικός γραμματέας, Σιγανάκης Στερεός και Καλογιαννάκης Αντώνης, μέλη, εξέφρασαν στο δήμαρχο την ανησυχία τους για την πολύμηνη απουσία του μοναδικού ναυαγοσωστικού του Λ/Χ Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στη Χίο λόγω της επισκευής του Ν/Γ 519, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, καθώς και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που ήταν δυνατό να διεξάγει στην Κρήτη.

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Μιχάλης Βασιλάκης έκανε γνωστό ότι «η χρονική περίοδος για την επιστροφή του σκάφους εκπνέει σήμερα, ενώ η διάθεση σκάφους παρόμοιας κατηγορίας, Α1, Α2, δε διαφαίνεται... «Είναι βέβαιο», σημείωσε ο ίδιος, «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ανατολικό Αιγαίο είναι αρκούντος σπουδαία, ωστόσο το νησί μας - η Κρήτη - δεν μπορεί να μείνει χωρίς το μοναδικό, βασικό σκάφος του (εξειδικευμένο σε έρευνα-διάσωση) που αποτελεί αν μη τι άλλο "χρήσιμο εργαλείο" για τον τουρισμό αλλά και τους αλιείς (παράνομη αλιεία) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την πληροφόρηση η Ένωση Λιμενικών έχει ήδη προτείνει την εκ περιτροπής διάθεση αντίστοιχου σκάφους και από άλλες υπηρεσίες, όπως επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης διάθεσης ή απόσπασης σκάφους στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, κατηγορίας Α1 ή Α2, ώστε αφενός να μην επωμίζεται μία μόνο περιοχή το πρόβλημα και αφετέρου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στην τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάουκ. Αντώνης Ζερβός, μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συνάντησης, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε όλοι το ζήτημα που έχει ανακύψει με το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ 515, το οποίο επιχειρούσε το προηγούμενο διάστημα με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, ενώ σήμερα έχει αποσπαστεί λόγω ειδικών συνθηκών στη Χίο εξαιτίας κυρίως  του γεγονότος ότι το σκάφος του συγκεκριμένου Λιμεναρχείου συγκρούστηκε σε παρελθόντα χρόνο με πλοίο και επομένως είναι εκτός επιχειρησιακής δυνατότητας».

«Αντιλαμβανόμαστε», πρόσθεσε, «ότι το ναυαγοσωστικό της Κρήτης μετακινήθηκε για να εξυπηρετήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Από 'κει και πέρα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Περιφέρεια Κρήτης έχει μείνει χωρίς σκάφος ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, τα κρουαζιερόπλοια, την παράνομη είσοδο μεταναστών, τους αλιείς».

«Θεωρούμε», είπε ακόμη ο κ. Ζερβός, «ότι θα πρέπει το Λιμενικό Σώμα, αλλά και το υπουργείο συνολικά, να εξετάσει την παράμετρο της περιοδικής χρήσης σκαφών (τρίμηνη) και από άλλες περιοχές  (Ιόνια νησιά, Βόλος, Πελοπόννησος), που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα».

Εξάλλου, όπως επισήμανε, η αντιμετώπιση της Κρήτης θα πρέπει να γίνεται στη λογική των ίσων δυνατοτήτων, και δεν είναι τυχαίο ότι εξαρχής το Λ.Σ. χωροθέτησε την έδρα του ναυαγοσωστικού στο ανατολικό άκρο του νησιού διότι πράγματι από αυτή την πλευρά υπάρχει επαφή με τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ανακύπτουν προβλήματα με την παράνομη είσοδο μεταναστών σε Ιεράπετρα και Σητεία.

«Ασφαλώς», τόνισε ο κ. Ζερβός, «θα πρέπει να συνυπολογιστεί η παράμετρος της ασφάλειας που δημιουργείται λόγω μιας τέτοιας δυνατότητας (εύρυθμη λειτουργία μαρίνας-λιμάνι Ηρακλείου κ.λπ.)».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου δήλωσε επίσης ότι κατ' επανάληψη έχει επικοινωνήσει με τον κλαδάρχη του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να προσδιορίσει την ημερομηνία επιστροφής του σκάφους, ενώ διερωτήθηκε για ποιο λόγο σημειώνονται αυτές οι καθυστερήσεις σε βάρος της Κρήτης.

Σχόλια