Ειδήσεις

Στα Χανιά τα έργα του El Greco - Έφυγαν από το Ηράκλειο

Ευτύχησε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του μακαριστού Κισσάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, ξεχωριστής προσωπικότητας της χώρας μας και οραματιστή, ιδρυτή της ΟΑΚ στο Κολυμπάρι Χανίων (Κρήτη), να τοποθετηθούν στους χώρους της Ακαδημίας έργα-αναφορά στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Πρόκειται για 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, εκ των οποίων τα 11 δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας του Κρητικού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, από τους σπουδαίους πλέον Έλληνες ζωγράφους Σάββα Γεωργιάδη, Νίκο Μόσχο και Στέλιο Πετρουλάκη και τρία πρωτότυπα έργα των προαναφερθέντων ζωγράφων, τα οποία δώρισαν στη μόνιμη έκθεση στο Ηράκλειο για τη δημιουργία του μελλοντικού Μουσείου για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Μετά από κοινή συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου και του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή, δωρητές αναδημιουργημένων έργων για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας "El Greco" της μόνιμης έκθεσης στην Πύλη Βηθλεέμ, με θέμα "El Greco- Επιστροφή στην πατρίδα", και μετά από την παρέμβαση του δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, γενικού διευθυντή της ΟΑΚ, παραχωρήθηκαν οι 14 πίνακες για την έκθεσή τους στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας.

Πρόθεση της ΟΑΚ και του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή είναι να διοργανωθεί τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, καθώς και τους τρεις προαναφερόμενους ζωγράφους, οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ιστορικούς της Τέχνης και μελετητές της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας σε σχέση με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

Ο κ. Ζορμπάς παραλαμβάνοντας τα έργα ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, προέδρου του Δ.Σ. της ΟΑΚ, τους χορηγούς των έργων, σημειώνοντας ότι, πέρα από το γεγονός ότι τα έργα θα τα βλέπουν πάνω από 5.000 άτομα που έρχονται στην ΟΑΚ ως σύνεδροι ή επισκέπτες κατ' έτος, θα επιτελέσουν και το σημαντικό εκπαιδευτικό τους ρόλο. Έτσι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΑΚ θα λάβει χώρα με τίτλο "Μελετώντας το δικό μας El Greco". Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και να σχολιάσουν με ειδικούς εκπαιδευτικούς τόσο το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη, όσο και το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Σχόλια