default-image

Κλείνει η έκθεση "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό"

Κρήτη
Κλείνει η έκθεση "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνει την Κυριακή 1.11. 2015 στη 1 το μεσημέρι τις πόρτες της η έκθεση "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό" στην Πύλη Σαμπιονάρα των Χανίων, τέταρτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Κρήτη.

Η έκθεση των έργων, τα εγκαίνια και τα δυο εικαστικά εργαστήρια, ζωγραφικής για παιδιά και κεραμικής για φοιτητές και ενήλικες, είχαν μεγάλη επιτυχία. Εκατοντάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες, επισκέφτηκαν την έκθεση καθημερινά, κάποιοι ξανά και ξανά με ενεργή συμμετοχή.

Οι διοργανωτές της έκθεσης και μέλη του Συλλόγου "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό" δηλώνουν πολύ περήφανοι, που «με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτουμε σαν Σύλλογος σε μέλη και οικονομικά μέσα», όπως αναφέρουν, «καταφέραμε αυτόν τον "άθλο" σε καιρό κρίσης, να περιφέρουμε την έκθεση με αξιοπρεπή παρουσίαση και εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της Κρήτης μέσα σ' ένα χρόνο: με αφετηρία την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο στις 3-15.11.2014, 1ο σταθμό της περιοδείας το "Σπίτι του Πολιτισμού" στο Ρέθυμνο στις 23.3.-4.4.2015, 2ο σταθμό το "Παρθεναγωγείο" στα Μάλια στις 16-30.5.2015, 3ο σταθμό τον "Τεχνοχώρο" στη Σητεία στις 4-19.7.2015 και 4ο σταθμό την "Πύλη Σαμπιονάρα" στα Χανιά από 17.10.-1.11.2015».

Όπως αναφέρουν, «πιστεύουμε ότι καταφέραμε το στόχο μας, να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της Κρήτης στο θέμα του μεγάλου "ξεχασμένου" μινωικού πολιτισμού, ενώ κάναμε ταυτόχρονα γνωστή την παρουσία του Συλλόγου, δημιουργώντας σχέσεις και υποδομή για μελλοντικές συνεργασίες και δραστηριότητες».

Τα μέλη του Συλλόγου "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό" δεν παραλείπουν να απευθύνουν ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια που έλαβαν προκειμένου να φέρουν εις πέρας την προσπάθεια.

«Χωρίς τη συνδρομή και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων, των Δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Σητείας και Χανίων, του ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, του ΤΕΙ Κρήτης, πολιτιστικών συλλόγων όπως των "Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου", του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μαλίων, του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων "Εστία", της εθελοντικής ομάδας "Sarpidonistas" και πληθώρας χορηγών και ιδιωτών, καθώς και την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των εικαστικών καλλιτεχνών, μουσικών και εισηγητών, των μελών του συλλόγου και κυρίως του Δ.Σ.», αναφέρουν, «δε θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτή την έκθεση και την περιοδεία της στην Κρήτη. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα!

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του τυπογραφείου Πάρι Κανταρτζή στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα την εξαιρετική γραφίστρια Νάνσυ Βιτσαξάκη, για την αμέριστη βοήθεια και το καλαίσθητο αποτέλεσμα όλων των εντύπων της διοργάνωσης και ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού καταλόγου. Ευχαριστούμε τους αρχαιολόγους Αντώνη Βασιλάκη, Νίκο Παναγιωτάκη, Ειρήνη Γαβριλάκη για την επιστημονική και φιλική τους συνδρομή, το γλωσσολόγο Γκάρεθ Όουενς και τον πρόεδρο του παραρτήματος των ΤΕΙ Χανίων Μανώλη Αντωνιδάκη για την εγκάρδια και πολύπλευρη στήριξή τους, το μουσικό Γιώργο Λουτσέτη, που έγραψε μια σουίτα ειδικά για την έκθεση και την πρόσφερε σαν CD για να υποστηρίξει το Σύλλογο, πλαισιώνοντας με τη μουσική του, όποτε του ζητήσαμε, την περιοδεία καθώς και τους καλλιτέχνες που βοήθησαν περισσότερο απ' όλους στο στήσιμο των εκθέσεων: Τερέζα Βαλαβάνη, Ασπασία Βασιλικάκη, Ισμήνη Γαλανοπούλου, Δημήτρη Λυμπερίδη, Μανόλη Τσαντάκη, Μάριο Χαλκιαδάκη.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους "αφανείς ήρωες" Μανώλη Τσουρή, Βιργινία Τσαντάκη και Πάρι Αποστολέρη για τη γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά τους.

Η περιοδεία αυτή μάς έμαθε ότι, εάν πολλοί άνθρωποι εργαστούν με μεράκι και θετική προαίρεση, μπορούν να επιτελέσουν θαύματα. Αυτά που μας ενώνουν, σαν κατοίκους αυτού του μαγικού νησιού, είναι πολύ πιο ουσιαστικά απ' αυτά που θεωρούμε ότι μας χωρίζουν. Ο Μινωικός Πολιτισμός μπορεί να μας διδάξει χιλιάδες χρόνια μετά την απέλευσή του τη χαρά της ζωής, τη δημιουργική πνοή της τέχνης, την επαφή με τη ζωοδότρα φύση, την ιερότητα του πνεύματος».

Και τα μέλη του Συλλόγου καταλήγουν απευθύνοντας πρόσκληση για να επισκεφτούν όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει την έκθεση, αλλά και για τη νέα έκθεση που ετοιμάζουν: «Θα χαρούμε εάν επισκεφτείτε την έκθεσή μας στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά 10:00-13:00 και 18:00-22:00 μέχρι την Κυριακή 1.11.2015 το μεσημέρι στις 13.00, να συζητήσουμε μαζί για την επόμενη μας έκθεση "Η Θάλασσα που μας ενώνει", που μεταθέσαμε για το φθινόπωρο του 2016, πιθανόν ξανά στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου και μετά στην Αθήνα. Σας ευχαριστούμε όλους!

Το ταξίδι συνεχίζεται!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News