Ειδήσεις

Στη Βουλή η υποστελέχωση τμημάτων φυσικοθεραπείας

«Η πολιτική της περικοπής των κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες και η υποχρηματοδότηση των μονάδων Υγείας που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας που παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, έχει οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και των εργαζομένων τους, στη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στις λαϊκές οικογένειες της Κρήτης».

Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου), Γιώργος Λαμπρούλης (Λαρίσης) και Σταύρος Τάσσος (Λέσβου), που φέρνουν το θέμα της υποστελέχωσης των τμημάτων φυσικοθεραπείας στη Βουλή ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας την άμεση στελέχωση των φυσιοθεραπευτηρίων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, των Κέντρων Υγείας και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), την ανανέωση του εξοπλισμού στο Βενιζελειο καθώς επίσης και τη διαμόρφωση ενός πλήρους οργανωμένου τμήματος φυσικοθεραπείας, αλλά και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών.

Όπως τονίζουν οι τρεις βουλευτές στην ερώτησή τους, «με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Οκτώβρη οι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου μαζί με τα Δ.Σ. των Σωματείων πραγματοποίησαν απεργιακή παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και καταθέσαν τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις τους.

Στην απεργιακή παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης κατατέθηκε συνοπτικό υπόμνημα για τα προβλήματα στα τμήματα φυσικοθεραπείας του Γ.Ν. Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και παρουσίαση των προβλημάτων και στα άλλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα και για το Βενιζέλειο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου (ΓΝΡ) και τα Κέντρα Υγείας οι φυσικοθεραπευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού. Στον τελευταίο κουτσουρεμένο οργανισμό του ΓΝΡ ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 1153 6/5/2014 υπάρχουν πέντε (5) θέσεις ΤΕ Φυσικοθεραπευτών. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 φυσικοθεραπευτές, και σε όλα τα Κέντρα Υγείας μαζί μόλις άλλοι δυο που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού. Επιπλέον, να τονιστεί ότι η άλλη δομή του νοσοκομείου, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην ΚΕΚΥΚΑμΕΑ, παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο ΓΝΡ χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε υποδομές και επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά.

Ο εξοπλισμός που διαθέτει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο ΓΝΡ είναι μόλις:

• Ένας (1) υπέρηχος, που υπολειτουργεί

• Μία (1) διαθερμία που διαρκώς χαλάει

• Ένα (1) δινόλουτρο πολύ παλιό με προβλήματα  

Αντιθέτως το ΚΕΦΙΑΠ, που αποτελεί διατομεακό τμήμα του ΓΝΡ, διαθέτει αρκετό εξοπλισμό (όχι πλήρη αλλά αρκετό), αλλά δε διαθέτει, όχι μόνο φυσικοθεραπευτή αλλά ούτε ένα υπάλληλο, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό.

Οι δυο φυσικοθεραπευτές που διαθέτει σήμερα το ΓΝΡ καλύπτουν:

• εσωτερικούς ασθενείς στις κλινικές, π.χ. ορθοπεδική, παθολογική αναπνευστική - πνευμονολογική κ.τ.λ.

• Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

• εξωτερικούς ασθενείς

• άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ), παρόλο που δεν υπάρχει καθόλου υποδομή γι' αυτούς.

Οι δυο φυσικοθεραπευτές που διαθέτουν σήμερα τα Κ. Υγείας καλύπτουν μόνο τις δυο από τις τέσσερις επαρχίες του νομού. Αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν τα τμήματα φυσιοθεραπείας στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής, στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, ενώ επίσης είναι κενή η μια από τις δυο οργανικές θέσεις φυσιοθεραπευτών του Κ.Υ. Περάματος.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στον τελευταίο οργανισμό του νοσοκομείου προβλεπόταν 8 φυσικοθεραπευτές και σήμερα υπηρετούν μόνο 4.

Ερωτάται ο κ. υπουργός εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην:

* Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των παραπάνω φυσιοθεραπευτηρίων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, των Κέντρων Υγείας και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι συμβάσεις, επικουρικοί, παροχής υπηρεσιών, ώστε απρόσκοπτα να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εκατοντάδες ασθενείς του νομού για την αποκατάσταση της υγείας τους.

* Ανανέωση του αναγκαίου εξοπλισμού για την αντικατάσταση του παλαιωμένου με σύγχρονο στο Βενιζελειο καθώς επίσης και στη διαμόρφωση ενός πλήρους οργανωμένου τμήματος φυσικοθεραπείας με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό και κατάλληλη υποδομή δεδομένου ότι η διαμόρφωση του είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

* Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα - Άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές», καταλήγουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.  

Σχόλια