Ειδήσεις

Μια "θάλασσα" από αγρότες πλημμύρισε το Ηράκλειο

Η μαζικότερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε τις απογευματινές στο Ηράκλειο! Μαζική απόβαση αγροτών στην Αθήνα θα είναι η επόμενη φάση των δυναμικών κινητοποιήσεων, που μόλις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, με τους αγρότες της Κρήτης να ανοίγουν μέτωπο με την κυβέρνηση με αποκλειστικό στόχο την ανατροπή των σχεδίων της για φορολόγηση και ασφαλιστικό.

Μη αποδεχόμενοι τη λογική «αυτά ζητούν οι δανειστές και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», οι αγρότες ξεκινούν από αύριο Παρασκευή τις προετοιμασίες ώστε να πραγματοποιήσουν την απόβαση στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα της άγριας φορολόγησής τους και του τριπλασιασμού των ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Χιλιάδες αγρότες απ' ολόκληρη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι στην περιοχή του Παγκρήτιου Σταδίου, με πολλές εκατοντάδες αγροτικά και τρακτέρ αλλά και άλλα αγροτικά μηχανήματα, και στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους διαμέσου των δρόμων του Ηρακλείου, πορεία που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί οι αγρότες με τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους.

Πάντως η κατάσταση ήταν πραγματικά "χαοτική", καθώς για ώρες κατέφθαναν νέοι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απ' ολόκληρη την Κρήτη και έμπαιναν κι αυτοί στην πορεία, ενώ ολόκληρη η περιοχή του Λίντο και του Γιόφυρο και φυσικά η λεωφόρος 62 Μαρτύρων ήταν για ώρες πρακτικά κλειστή για την κυκλοφορία, όπως στη συνέχεια και άλλοι δρόμοι του Ηρακλείου, καθώς περνούσαν οι αγρότες.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας προσδοκούσαν σε μεγάλη συμμετοχή, ώστε οι αγρότες της Κρήτης να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" και να διατρανώσουν την διάθεσή τους να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για να μην περάσουν τα μέτρα που θα δημιουργήσουν ζήτημα επιβίωσης σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες του νησιού.

Παράλληλα, εκτός από τους αγρότες, συμπαραστάτες είναι ακόμη και Δήμοι, ενώ στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, καθώς και άλλοι φορείς και οργανώσεις που έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Σε όλους τους τόνους και με κάθε δυνατό επιχείρημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης ξεκαθαρίζει πως το σημερινό συλλαλητήριο δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η πρώτη φορά, όπως λένε τα αγροτικά στελέχη, που μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται "Αριστερή" φέρνει τέτοια μέτρα, τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή, εξαθλιώνοντας και εξαναγκάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη γη και τα ζώα τους, αφού δε θα έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όλη αυτή η καταστροφή αναμένεται ότι θα συντελεστεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων εξαιτίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βάζει μαχαίρι στην Κρήτη σε ποσοστό που στην... καλύτερη περίπτωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου καθεστώτος.

      

      

Η Περιφέρεια Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών

Τη συμμετοχή και συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο εξέφρασε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που ήταν παρών στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Στη μαζική συγκέντρωση ήταν παράλληλα αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, ενώ στη συνέχεια η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη προκειμένου να το μεταφέρει στην κυβέρνηση.

«Μια ειρηνική πορεία-κινητοποίηση από τους αγρότες της Κρήτης. Η Περιφέρεια Κρήτης συμπαραστέκεται στα δίκαια των αγροτών μας και ζητούμε από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τα θέματα, πώς μπορούν να επιλυθούν, γιατί χωρίς αγροτικό κόσμο δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Κρήτη, δεν υπάρχει ανάπτυξη στα χωριά μας, στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα, παρουσία των φορέων και των εκπροσώπων των αγροτών ζήτησε με έμφαση από την κυβέρνηση «να επιλυθούν τα προβλήματα τα μεγάλα που έχουν προκύψει και από τη φορολογία και από το ασφαλιστικό και να δοθούν λύσεις στους αγρότες μας».

Διαβεβαίωσε εξάλλου τους αγρότες ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους και ότι θα υπάρξει διεκδίκηση ώστε το 30-35% των πόρων από την νέα Προγραμματική Περίοδο να χρηματοδοτήσει τον πρωτογενή τομέα.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα προς την κυβέρνηση που επέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει ως εξής:

«Οι αγρότες της Κρήτης, σήμερα 29/10/2015 συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και η ανακατανομή της νέας ΚΑΠ κυριολεκτικά μας διαλύουν.

Σε μία γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν:  

-από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη,

-από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου,

-από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων,

-από την απώλεια των αγορών,

-από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και

-τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων,

-η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου,

-η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα,

-η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%.

Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ. Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει φυτική και ζωική παραγωγή κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και παραγωγή εθνικoύ πλούτου όταν διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας;

Φαντάζεται κανείς ότι αυτός είναι ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την κρίση;

Την ύστατη στιγμή κάνουμε την πρόταση για έναν ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση ώστε άμεσα να βρεθούν λύσεις, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την εργασία μας και τις δραστηριότητές μας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάταση της χώρας. Ως τότε παραμένουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις μας, διεκδικώντας το δικαίωμα της παραμονής στον τόπο μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δε θα περάσουν.

Είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους.

Είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

Αγρότες Κρήτης».

Σχόλια