Ειδήσεις

Με κατάνυξη ο εορτασμός στη μνήμη των Τεσσάρων Μαρτύρων

Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ιδιαίτερα η πόλη της Ρεθύμνης, γιόρτασαν και φέτος τη μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό τους, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο της μαρτυρικής θυσίας τους, όπου και φυλάσσονται οι τίμιες κάρες τους.

Όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, «την ιερά πανήγυρι των Αγίων μας λάμπρυναν με την παρουσία τους, ανταποκρινόμενοι με φιλαδελφία στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. Σεραφείμ Κονίδη και Αιδεσ. Πρωτ. Παναγιώτη Καποδίστρια, γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, καθώς και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Το εσπέρας της Τρίτης 27ης Οκτωβρίου 2015 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, τους οποίους πλαισίωσαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Στο τέλος του Εσπερινού, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους σεπτούς ιεράρχες και τους κληρικούς που ήλθαν από μακρινές αποστάσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και την Εκκλησία των Ρεθυμνίων.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο τον Ζακύνθιο, έκαμε ιδιαίτερη μνεία στους μακραίωνους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο νησιά, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο, αφού κατά τους δίσεκτους χρόνους της σκλαβιάς πολλοί Κρητικοί κατέφυγαν και διεσώθηκαν στο "Φιόρο του Λεβάντε", μεταφέροντας εκεί παραδόσεις και στοιχεία του πολιτισμού τους. Με πολλή συγκίνηση ο Επίσκοπός μας ανέφερε πως η πρώτη ιερά εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, η οποία ιστορήθηκε το 1836, δώδεκα έτη μετά τη μαρτυρική τους τελείωση, και φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, ήταν έργο του Ζακυνθίου αγιογράφου Ιωάννου Φραγκοπούλου, ο οποίος διέμενε στο Ρέθυμνο. Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυστόστομος ευχαρίστησε τον Επίσκοπό μας για την ευγενική του πρόσκληση και τα θερμά λόγια της αγάπης του και ομίλησε κατάλληλα για τους Αγίους και τη θεολογία του μαρτυρίου μέσα στην Αγία μας Εκκλησία».

Το πρωί της Τετάρτης 28ης Οκτωβρίου 2015, κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, συνεχίζει η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στην ανακοίνωσή της, «τελέσθηκαν ο Όρθρος, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, και ακολούθως η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, και πολλών κληρικών μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, στην οποία παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές. Κατά την Δοξολογία απονεμήθηκαν τα βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν κατά το διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα "Οι Τέσσερις Μάρτυρες στην ιστορία, την παράδοση και τη ζωή του τόπου μας", ο οποίος πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 στα πλαίσια των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 190 έτη από τη μαρτυρική θυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων (1824-2014).

Το εσπέρας της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, και στη συνέχεια η λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους φιλοξενουμένους ιεράρχες, και από τους αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου παρέστη ο Πρωτοσύγκελος Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος. Στη λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Αρχές του τόπου μας, τιμητικό Άγημα του 547 Α.Τ. Πεζικού, η μπάντα του Δήμου Ρεθύμνης, οι εθελόντριες και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Πρόσκοποι, και από τους παραδοσιακούς Συλλόγους το Λύκειο των Ελληνίδων, ο Όμιλος Βρακοφόρων και ο Σύλλογος "Το Αρκάδι".

Μετά την επιστροφή της λιτανευτικής πομπής στον Ιερό Ναό των Αγίων, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς, τους Πρωτοσυγκέλους, τους Καθηγουμένους, τους κληρικούς, τις τοπικές Αρχές, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, το Στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν καθώς και όσους εργάσθηκαν επί πολλές ημέρες για την κατάλληλη προετοιμασία της πανηγύρεως. Τέλος, ο Επίσκοπός μας απηύθυνε στους πιστούς λόγους επιστηρικτικούς, αναφερόμενος στον ηρωισμό, την ευψυχία, την γενναιοφροσύνη και την αυτοθυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, οι οποίοι πριν από 191 έτη έσμιξαν το ιερό αίμα τους με την αγιοτόκο και ηρωοτόκο γη του Ρεθύμνου και πότισαν το αειθαλές δένδρο της Πίστεως και της πνευματικής Ελευθερίας».

Σχόλια