Ειδήσεις

Ξανά "πιέσεις" από Bild για "επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων"

Στο ίδιο έργο θεατές: η γνωστή γερμανική Bild, που εκφράζει τα συντηρητικότερα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, άρχισε πάλι τα γνωστά από την προηγούμενη τετραετία δημοσιεύματα, περί «καθυστερήσεων» της Αθήνας στην εφαρμογή «μεταρρυθμίσεων» και... κουνά ξανά το δάχτυλο στους Έλληνες, όλα στο γνωστό μοτίβο που έχουμε... συνηθίσει.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «ουσιαστική άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρει πως το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές βαραίνει εκ νέου λόγω του γεγονότος ότι ο ρυθμός ψήφισης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ο ενδεδειγμένος, κρίνοντας από τις επείγουσες καταστάσεις που βιώνει το ελληνικό κράτος.

Το άρθρο σημειώνει πως, αν και η Αθήνα γνωρίζει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων της συμφωνίας, εντούτοις αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί. Φέρνει το παράδειγμα με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την πρώτη κατοικία και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Η απάντηση των δανειστών είναι να στείλουν ένα μήνυμα: «Δε θα εκταμιεύσουμε τα 2 δισ. ευρώ που ήταν να δοθούν τον Οκτώβριο».

Και μπορεί η χρηματοδότηση, προσωρινά, να μπλοκάρεται, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρει η Bild, τον προσεχή Δεκέμβριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και αν δεν έχει να τα δώσει θα βρεθεί ξανά στην προ μηνών θέση να κηρύξει στάση πληρωμών και να εμφανίζεται ως χρεοκοπημένο κράτος.

«Ο Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει πάλι τις παλιές μεθόδους του και να μη δώσει τα χρήματα που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα και τις επιστροφές φόρων που επίσης οφείλει», αναφέρει το άρθρο. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι πολύ μεγάλη. Μέχρι τώρα έχει περάσει - σύμφωνα με τα γραφόμενα της Bild - μόλις 18 από τις 49 μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεση σχέση με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η τελευταία τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, καθώς, επί της ουσίας, δεν είχε αντικείμενο μελέτης.

Παράλληλα, η πίεση που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύπλευρη. Δεν είναι μόνο οι δανειστές που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις. Είναι και τα εργατικά συνδικάτα που πλέον σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και στις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σημειώνει, δε, ότι, σε μια προσπάθεια να ζεστάνει λίγο το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις στην πρωτεύουσα τον ικέτεψε να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Αθήνα σε ό,τι έχει να κάνει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Για να πάρει, όμως, μια διαφορετικού ύφους απάντηση από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Λετονός τού είπε: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ουσιαστική η πολιτική βούληση». Σίγουρα δεν ήταν η απάντηση που περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Σχόλια