Ειδήσεις

Τα Ι.Χ. θα... πληρώσουν το ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Καθώς οι δανειστές απέρριψαν οριστικά και αμετάκλητα την επιβολή "κλιμακωτού" ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως ισοδύναμα για την κάλυψη της "τρύπας" των 300 εκατ. ευρώ που θα αφήσει η μη επιβολή του. Και καθώς φαίνεται το... θύμα βρέθηκε: είναι οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων!

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα πρέπει είτε να εφαρμόσει τον κανονικό συντελεστή 23% είτε να απαλλάξει πλήρως την ιδιωτική εκπαίδευση. Τώρα η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμο μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και τα τέλη κυκλοφορίας φαίνεται να είναι η πιο πιθανή λύση. Πάντως, η κυβέρνηση θα αναστείλει για ακόμη μερικές εβδομάδες την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να κερδίσει κι άλλο χρόνο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών "τρέχουν" προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσυκλετών.

Όπως έχει γίνει γνωστό και με επίσημες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν όλοι. Προτεραιότητα είναι να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στα υψηλού κυβισμού και ακριβά αυτοκίνητα, ωστόσο στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας θα ενταχθούν και αυτοκίνητα που σήμερα δεν πληρώνουν, όπως πετρελαιοκίνητα και υβριδικά. Παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν πολλές εξαιρέσεις που ίσχυαν σήμερα για αρκετές κατηγορίες οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Πάντως, στην κυβέρνηση δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας, καθώς τα χρήματα που αναμένεται να συγκεντρωθούν ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν τα προαπαιτούμενα, οπότε εξετάζονται και άλλες πηγές κρατικών εσόδων.

Χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστήριξε πως ένα πιθανό ισοδύναμο μέτρο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένας έκτακτος φόρος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Ο κ. Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, δήλωσε: «Εγώ νομίζω ότι θα βρεθεί λύση, για να μη σας πω ότι έχει ήδη βρεθεί. Είναι ένα ποσοστό που πληρώνουν πολλά ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Δουλεύω μόνος μου, δεν ξέρω τίποτα, αλλά λέω ότι, από τη στιγμή που η προμήθεια του κράτους είναι πολύ μικρή, μπορεί εκεί κάτι να γίνει».

Μάλιστα, τόνισε πως η επιβάρυνση θα πέσει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ και όχι στους ιδιοκτήτες Ι.Χ., χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό: «Όχι για τους πολίτες, αλλά για τους ανθρώπους που έχουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ», είπε.

Σχόλια