default-image

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Κρήτη

Κρήτη
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την απαραίτητη λαμπρότητα και το δέοντα σεβασμό θα εορταστεί σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε ολόκληρη την Κρήτη.

Δεσπόζουν βεβαίως οι παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν στους περισσότερους δήμους του νησιού.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στους κυριότερους δήμους της Κρήτης, έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΩΡΑ 8:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:45: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κυρία Καλλιόπη Λεβέντη, διευθύντρια  του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

ΩΡΑ 11:30: Τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΩΡΑ 12:00: Παρέλαση κατά μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, θα συνεχίσει προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και θα τελειώσει στο ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά, των ακόλουθων τμημάτων: της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου-Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, του Σωματείου Ποντίων Ηρακλείου "Εύξεινος Λέσχη", του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία", του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης "Αγ. Πολύκαρπος", του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου "Η Σμύρνη", του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης "Ορφέας", του Ομίλου Βρακοφόρων Νέας Γενιάς, του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού "Ο Αετογιάννης", του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, των δημοσίων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, Ε.Ε.Ε.Κ., των δημοσίων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και των στρατιωτικών τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

ΩΡΑ 17:30: Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.   

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

ΩΡΑ 8:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στα Δημοτικά Καταστήματα Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου και Θραψανού.

Δημοτική Ενότητα Θραψανού

Ώρα 10:30: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Θραψανό. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του Γυμνασίου Θραψανού, κ. Φωτεινή Περβολαράκη.

Ώρα 11:00: Τελετή στο Ηρώο Πεσόντων στο Θραψανό.

Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές.

ΩΡΑ 11:30: Παρέλαση στο Θραψανό.

Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου

ΩΡΑ 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Αρκαλοχώρι, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η προϊστάμενος του 2ου Νηπιαγωγείου Αρκαλοχωρίου, κ. Αδαμαντίνη Αργυρού.

ΩΡΑ 11:00: Τελετή στο Ηρώο Πεσόντων στο Αρκαλοχώρι. Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές.

ΩΡΑ 11:30: Παρέλαση στο Αρκαλοχώρι.

Δημοτική Ενότητα Καστελίου

ΩΡΑ 10:30: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Καστέλι. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει  ο δάσκαλος του Τμήματος Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου, κ. Εμμανουήλ Ρουσσάκης.

ΩΡΑ 11:00: Τελετή στο Ηρώο Πεσόντων στο Καστέλι. Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, Εθνικός Ύμνος από τους μαθητές.

ΩΡΑ 11:30: Παρέλαση στο Καστέλι.

Στα Τοπικά  Διαμερίσματα θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις και ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί από τους προέδρους των συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

11:00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο.

11:30: Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου των πεσόντων (προαύλιο Ιερού Ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου).

11:45: Χαιρετισμός από το δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη.

Ομιλία από τη φιλόλογο  του Γυμνασίου  Άνω Βιάννου, κ. Ειρήνη Σαριδάκη, με αφορμή την επέτειο.

12:00: Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση Εθνικού  Ύμνου.

12:15: Προετοιμασία για την παρέλαση.

12:30: Παρέλαση από τους μαθητές του Λυκείου -Γυμνασίου - Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου -Παιδικού Σταθμού Άνω Βιάννου.   

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

09:30: Επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Γάζι.

10:30: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κρητικού οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη (δυτική έξοδος Γαζίου, αμέσως μετά τον κόμβο του ΒΟΑΚ).

12:00: Παρέλαση μαθητικών τμημάτων, συλλόγων και φορέων επί της Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ώρα 8:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από Προσκόπους και Οδηγούς.

Ώρα 10:00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

- Μετά το πέρας της Δοξολογίας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Εμμανουήλ Μελλάς, υπ/ντής 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου.

- Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων. Κατάθεση Στεφάνων

- Απόδοση τιμών από Στρατιωτικό Άγημα.

- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας.

- Παρέλαση μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων, από τους: Λύκειο Ελληνίδων, Μονάδα φύλαξης βρεφών και νηπίων e.f.Junior Academy, Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Σπουδαστές, Προσκόπους, Οδηγούς, ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπροσώπους των Αντιστασιακών οργανώσεων και Ακαδημία Χορού Αγ. Νικολάου.

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

07:00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών.

10:45: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες για τη Δοξολογία.

10:55: Τέλος προσέλευσης επισήμων στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης.

11:00: Τέλεση Δοξολογίας. Τιμές θα αποδώσει διμοιρία του 3ου ΚΕΠ (Αεροπορία)& η Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας.

11:30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

12:00: Παρέλαση (τόπος συγκέντρωσης των τμημάτων στην πλατεία Μουσείου)

Σειρά παρελάσεως: Δημοτική Φιλαρμονική, Λάβαρα Συλλόγων και Σωματείων, Εθελόντριες Νοσηλευτικής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας, Λύκειο Ελληνίδων, Σύλλογος Μικρασιατών-Ποντίων & Αρμενίων Σητείας, Πολιτιστικός Σύλλογος "Οι Τουρτούλοι", Σύλλογος Πολυτέκνων Επαρχίας Σητείας, Σύλλογος Ρυθμικής Γυμναστικής, Σχολή Κρητικών χορών Δ. Καπαράκη, Σχολή Παραδοσιακών Χορών Βεζυράκη Ευαγγελίας, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σητείας, Δημοτικά Σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, Γυμνάσια 1ο, 2ο, Επαγγελματικό Λύκειο ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Σητείας, Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ), 3ο Κ.Ε.Π (Αεροπορία).

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

08:00: Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων

10:00: Τέλεση Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό ΝαόΑγίουΓεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ.Ευγενίου, παρουσία των Αρχών του τόπου, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών και Σωματείων με τις σημαίες τους.

10:30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων. Εκφώνηση του Πανηγυρικού Ημέρας, κατάθεση Στεφάνων.

11:00: Παρέλαση στην οδό Μιχαήλ Κοθρή της Δημοτικής Φιλαρμονικής, μοτοσυκλετιστών Τμήματος Τροχαίας, Μαθητών Σχολείων, Αθλητικών Σωματείων, Συλλόγων, Ομίλων, Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών.

Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού

10:00: Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στον Κουτσουρά παρουσία των Αρχών του τόπου, αντιπροσωπειών σχολείων, συλλόγων και σωματείων.

10:30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο πεσόντων στο Δημοτικό Σχολείο Κουτσουρά, κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

11:00: Παρέλαση των σχολείων της δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ώρα 07:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ώρα 10:30: Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 10:45: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον τέως πρόεδρο Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνο Μυγιάκη.

Ώρα 11:30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 11:40: Κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής - ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 12:00: Παρέλαση πολιτιστικών φορέων, αντιπροσωπειών μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου.

Ώρα 16:45: Προσέλευση επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.

Ώρα 17:00: Εσπερινός και λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων από τη λεωφόρο Κουντουριώτη -Βάρδα Καλλέργη - Κ. Γερακάρη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Αγήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 17:00: Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Τ.Κ. ΜΕΛΑΜΠΩΝ

Ώρα 07:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ώρα 10:00: Δοξολογία και ομιλία από εκπαιδευτικό Α/θμιας Εκπ/σης.

Ώρα 10:30: Λιτανεία στους δρόμους που περπάτησαν οι Άγιοι Τέσσερις Μάρτυρες, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού.

Ώρα 11:15: Παρέλαση.

Ώρα 10:30: Παραδοσιακή φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

10:45: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός.

11:40: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τους βουλευτές του νομού, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, το διοικητή της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ (ΑΔΦΧ) εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το δήμαρχο Χανίων, το γενικό αστυνομικό δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, κ.α.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

12:00: Παρέλαση (στον καθιερωμένο τόπο παρέλασης) τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, Σχολείων, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οδηγών, Προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόγραμμα Εορτασμού στη Δ.Ε. Θερίσου

Δημοτική Κοινότητα Βαμβακοπούλου

09:00: Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, περιοχή Ψηλορείτη Βαμβακοπούλου.

Δημοτική Κοινότητα Περιβολίων

09.30: Δοξολογία στον  Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

11:00: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.

Τοπική Κοινότητα Βαρυπέτρου

09.00: Δοξολογία στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο, που βρίσκεται στην πλατεία Βαρυπέτρου.

Πρόγραμμα Εορτασμού στη Δ.Ε. Ακρωτηρίου

Τοπική Κοινότητα Χωρδακίου

10:15: Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Χωρδακίου.

Τοπική Κοινότητα Μουζουρά

10:15: Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μουζουρά.

Τοπική Κοινότητα Στερνών

10:00: Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στις Στέρνες. Συμμετέχουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Στερνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News