default-image

Ντομπρόβσκις: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 2 δισ.

Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά τα 2 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των δύο δισ. αφού υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δύο τηλεοπτικές του συνεντεύξεις λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και να μείνει το ελληνικό πρόγραμμα «εντός τροχιάς».

Όπως είπε, πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, το θέμα γίνεται πολύπλοκο γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί η σχετική οδηγία της Ε.Ε. και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega και ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να λάβει τη δόση των δύο δισ. έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι, αν αρθούν τα capital controls αλλά το πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς, οι τράπεζες πιθανώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους.

Εξήγησε δε ότι το Eurogroup αποφάσισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά από την πρώτη αξιολόγηση, αλλά όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτέρω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εμφανίσει εναλλακτικές προτάσεις, εφόσον δεν εφαρμοστεί το μέτρο το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Ντομπρόβσκις στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να γίνει έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και από τη στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι θεσμοί και οι εταίροι της Ελλάδας.

Αναφορικά με την αποπομπή της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στάθηκε στο ότι η φορολογική διοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ζήτησε η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού γραμματέα να είναι ανοιχτή και διαφανής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News