Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης: "Να αφήσει τα ανατολίτικα παζάρια η Τουρκία"

«Μακριά από ανατολίτικα παζάρια, η Τουρκία να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για το θέμα των προσφύγων. Οι πλούσιες αραβικές χώρες να κάνουν και αυτές το χρέος τους», υπογραμμίζει με έμφαση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το πρόβλημα της μετανάστευσης Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Σε σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πολύ σημαντική συνάντηση για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες αποφάσισε την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής 100.000 προσφύγων σε όλο το μήκος του βαλκανικού διαδρόμου από τα ελληνικά σύνορα μέχρι τα σύνορα της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Η Ελλάδα δέχτηκε να υποδεχτεί επιπλέον 50.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 20.000 καταρχήν θα φιλοξενηθούν με επιδοτούμενο ενοίκιο υποστηριζόμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη δημιουργία κομβικών σημείων (hot spots) για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων.

Σε μία τόσο σημαντική, όμως, συνάντηση έλειπε η βασική χώρα διέλευσης και εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Η Τουρκία. Με την οποία απαιτούνται άμεσα κοινές δράσεις, μακριά από ανατολίτικα παζάρια.

Έλειπαν, όμως και άλλοι. Οι αφρικανικές χώρες. Γι' αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία των προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ για συνάντηση στη Βαλέτα, που θα βοηθήσει την κοινή μας προσπάθεια.

Έλειπαν οι πλούσιες αραβικές χώρες. Όπως η Σαουδική Αραβία που έχει ήδη εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 3.000.000 πρόσφυγες.

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα κριθούμε όλοι. Και εμείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρώπη. Θα κριθούμε για το εάν πράξαμε το χρέος μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας και την ιστορία».

Δείτε στο βίντεο μέρος της παρέμβασης του Μ. Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:  

Σχόλια