Ειδήσεις

Προβληματισμός για το θάνατο αστέγου στην Ιεράπετρα

Όσο η κρίση βαθαίνει στη χώρα μας και η ανεργία μεγαλώνει, τόσο η φτώχια και η δυστυχία απλώνεται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι φανερό πια το πρόβλημα, ακόμα και σε περιοχές όπου θεωρητικά είναι ευκολότερο να βρεις δουλειά, όπως για παράδειγμα στην αγροτική Ιεράπετρα, που υπάρχει ανάγκη για πολλά εργατικά χέρια.

Αυτό πίστευε και ο Φιλίπ Καρτιέ, όταν άφηνε το Παρίσι, για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιεράπετρα, όπου τα πρώτα χρόνια έβρισκε κατά διαστήματα δουλειά ως φορτοεκφορτωτής σε εταιρείες μεταφορών.

Έπειτα έμεινε άνεργος και ανασφάλιστος, και τα τελευταία χρόνια της κρίσης έμεινε και άστεγος, με αποτέλεσμα να μένει τις νύχτες στα παγκάκια, σε παράγκες ή κάτω από τα αλμυρίκια στην παραλία της "Ναυμαχίας" δυτικά του λιμανιού.

Όλα αυτά κλόνισαν την υγεία του, και τα ξημερώματα της Τρίτης εργάτες μάντρας οικοδομικών υλικών τον βρήκαν νεκρό, μέσα σε ένα παράπηγμα όπου κοιμόταν τον τελευταίο καιρό έχοντας για συντροφιά του τα 6 γατάκια του, τα οποία δεν άφηνε ποτέ νηστικά. Μπορεί να μην είχε κάθε μέρα φαγητό για τον ίδιο, αλλά έκανε τα πάντα για να έχει εξασφαλισμένη τροφή για τα πιστά φιλαράκια του… τα γατάκια του.

Ο 62χρονος Φιλίπ Καρτιέ δεν είχε συγγενείς και φίλους, αλλά είχε ανθρώπους που τον βοηθούσαν, ειδικά τον τελευταίο καιρό, που καταλάβαινε ότι δεν ήταν καλά. Ήταν υπερήφανος άνθρωπος και δεν ήθελε να τον θεωρούν οι Ιεραπετρίτες «αλήτη», δηλαδή «closhard» όπως έλεγε χρησιμοποιώντας τη σωστή γαλλική λέξη.

Πριν λίγο καιρό είχε ανακαλύψει το «φύλακα άγγελό» του στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, οι κοινωνικοί λειτουργοί του οποίου τού βρήκαν κάπου να μένει προσωρινά, και του είχαν κλείσει ραντεβού στο νοσοκομείο για τις 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να κάνει έναν γενικό ιατρικό έλεγχο, καθώς είχε χάσει πολλά κιλά και δεν είχε όρεξη για φαγητό. Αλλά δεν πρόλαβε… Ο θάνατος τον βρήκε μόνο και αβοήθητο, και έγινε η αιτία που το θέμα της φροντίδας των αστέγων της Ιεράπετρα έρχεται να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, που έμαθε να είναι κοινωνία αγάπης και προσφοράς για όποιον έχει ανάγκη.

Δεν είναι μόνο οι γνωστοί 22 άστεγοι, που θα πρέπει να απασχολήσουν το Δήμο, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ίδια την κοινωνία, αλλά πολλοί περισσότεροι που κρύβονται μόλις πέσει η νύχτα.

Από τους γνωστούς άστεγους της Ιεράπετρας, οι περισσότεροι είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ρουμάνοι, Πολωνοί και Βούλγαροι.

Είναι άνθρωποι φοβισμένοι, κυνηγημένοι, αλλά όχι επικίνδυνοι. Ο Δήμος Ιεράπετρας, η τοπική Εκκλησία  και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν προβληματιστεί πάρα πολύ, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό. Αναζητούν λύσεις, όπως εκείνες που έχουν βρει οι Δήμοι Αθηναίων και Ηρακλείου.

Οι περισσότεροι μιλούν για τη διαμόρφωση κάποιου κτηρίου σε στέγη φιλοξενίας αστέγων. Ερευνούν και τα κοινοτικά προγράμματα μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι δομές. Μέχρι να βρεθεί η σωστή και μόνιμη λύση, καλείται ο κόσμος του εθελοντισμού, που ξέρει από τέτοιες καταστάσεις, να στέρξει όλους εκείνους που νοιάζονται για το συνάνθρωπο, που στη ζωή του δε στάθηκε τυχερός, και βρέθηκε στο παγκάκι, στην παράγκα, στο παράπηγμα ή κάτω από τα αλμυρίκια στην παραλία, ανατολικά ή δυτικά της πόλης… Άλλωστε σημασία έχει και αύριο να ξημερώσει ο Θεός τη μέρα, και αυτή η μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη…

Νίκος Πετάσης

Σχόλια