default-image

Πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή στα νησιά Μεσογείου

Κρήτη
Πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή στα νησιά Μεσογείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα νέο πρόγραμμα LIFE για την «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στα νησιά της Μεσογείου» υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στις αγροτικές δραστηριότητες στην Κρήτη, τη Σικελία και την Κύπρο.

«Ένα νέο, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για την "Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στα Νησιά της Μεσογείου" - "ADAPT2CLIMA" υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, το Ινστιτούτο Βιομετεωρολογίας του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Περιφέρεια της Σικελίας.

Ο γενικός στόχος του έργου "LIFE ADAPT2CLIMA" είναι να "οικοδομηθεί" μια ολοκληρωμένη βάση γνώσεων και πληροφορίας σχετικά με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στις δραστηριότητες του γεωργικού τομέα τριών ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην Κρήτη (Ελλάδα), στη Σικελία (Ιταλία) και στην Κύπρο.

Σκοπός του προγράμματος είναι επίσης η μείωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των περιοχών, ώστε να αυξηθεί η αντοχή στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, μέσω και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων μέτρων προσαρμογής. Επιδιώκεται επίσης η ανάπτυξη ικανοτήτων και στρατηγικών για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και με γνώμονα την διατήρηση των νησιωτικών οικοσυστημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρώτη, εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, εξετάστηκε η οργάνωση των απαραίτητων δράσεων για την υλοποίηση των πακέτων εργασίας και των παραδοτέων του προγράμματος, που στοχεύουν:

-στην εκτίμηση των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών σε τοπικό επίπεδο για επιλεγμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις και στην εξασφάλιση επαρκών γνώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

-στην έγκαιρη προώθηση απαραίτητων δράσεων για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων ζημιών στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα και την ελαχιστοποίηση των απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή

-στον κατάλληλο συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεών του.

-στην αξιολόγηση της τρωτότητας των αγροτικών περιοχών των νησιών του έργου ως προς την μεταβολή του κλίματος

-να προταθούν πρακτικές μεθοδολογίας στις γεωργικές καλλιέργειες και στον σχεδιασμό στο γεωργικό τομέα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

-να αναπτυχθεί στρατηγική για την προσαρμογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των νησιωτικών οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των περιοχών και των οικονομικών τομέων ανάπτυξης

-στην ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων  μερών και ομάδων - στόχων και αρχών σε θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις αυτής, τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο περιλαμβάνει διεθνική συνεργασία με πολυδιάστατη προσέγγιση της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων άμεσων προς υλοποίηση σχετικών δράσεων σε πιλοτικές περιοχές στην Ιταλία (Σικελία), στην Κύπρο και στην Ελλάδα (Κρήτη).

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στην Κρήτη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News