Ειδήσεις

Πρόταση για φύτευση της μινωικής ελιάς στο Στρασβούργο

Συνάντηση με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου είχαν το περασμένο διήμερο Ιταλοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης, και τη φροντίδα του Ελληνικού προξενείου της Μπολόνια, μέσω της επιτίμου προξένου κ. Γεωργίας Λαμπράκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλα ΜΜΕ της Ιταλίας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το δήμαρχο Αγίου Νικολάου, αλλά και από τον πρόεδρο των δ/ντών ξενοδοχείων Κρήτης, κ. Γιώργο Πελεκανάκη, για τα κρητικά προϊόντα της περιοχής (λάδι Κριτσάς-διεθνείς βραβεύσεις), τα ιστορικά μνημεία (Σπιναλόγκα-αρχαία Λατώ) καθώς και για την αξία της ενδοχώρας του δήμου.

Η μινωική ελιά του Καβουσίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου, την Κυριακή (25/10), στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης των δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δημάρχων Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβού και Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γ. Στεφανάκη και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτρη Πλευράκη (ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Λασίθι), κατά την οποία ο τελευταίος εξέφρασε τη βούληση του να συνδράμει σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της Κρήτης.

Ο κ. Ζερβός στην παραπάνω συνάντηση πρότεινε να φυτευτεί ένας από τους κλάδους της μινωικής ελιάς (Αζοριάς Καβουσίου) στο χώρο όπου φιλοξενείται σήμερα στο Στρασβούργο το γλυπτό των αδελφών Σωτηριάδη με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης!

Επίσης συζητήθηκε η διαδικασία ανάδειξης των μινωικών μονοπατιών (σπήλαιο Ψυχρού- αρχαία Λατώ) προκειμένου να καταδειχθεί η διαδρομή των Μινωιτών στην περιοχή.

Η υποψηφιότητα της νήσου Σπιναλόγκας

Με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο κ. Ζερβός γνωστοποίησε ότι πιθανότατα την ερχόμενη χρονική περίοδο θα διεξαχθεί, όπως ήδη συζητήθηκε με τον κ. Στεφανάκη, παγκόσμιο συνέδριο στην περιοχή για τα «μειονεκτούντα άτομα», μια πτυχή της ιστορίας που πιθανότατα στις μέρες μας θα πρέπει να «ξεδιπλωθεί» ακόμα περισσότερο και να αναλυθεί επαρκώς, αφού η Σπιναλόγκα δεν είναι μόνο ένα μοναδικό αρχαίο μνημείο αλλά και ένα «μνημείο ανθρώπινου πόνου».

Στους Ιταλούς δημοσιογράφους προσφέρθηκε από το Δήμο Αγίου Νικολάου ένα ξύλινο ανάγλυφο ελιάς ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας, ευφορίας, νίκης και φιλίας των λαών.

Στην παραπάνω αποστολή συμμετείχε και η κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Σχόλια