default-image

Υπ. Εργασίας: Στο τραπέζι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Οικονομία
Υπ. Εργασίας: Στο τραπέζι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αντί για σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την αποστροφή του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

«Ενημέρωσα τον κ. αντιπρόεδρο ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής την περασμένη Τρίτη. Εξάλλου, στο προσχέδιο των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, προβλεπόταν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών σαν ένα εναλλακτικό μέτρο προκειμένου να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δε συμπεριελήφθη στο τελικό σχέδιο των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day.gr, στο υπουργείο στην παρούσα φάση επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μερικής επαναφοράς των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες τα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να στερείται το ΙΚΑ περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με άμεση συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.

Σε ερώτηση βέβαια για το τι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι νέοι πόροι και αν ο υπουργός μιλά και για νέους φόρους, ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να εξειδικεύσει, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντομπρόφσκις ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο «συστηματικές μεταρρυθμίσεις» για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News