Ειδήσεις

Ντομπρόβσκις: Ολοκληρώστε τις μεταρρυθμίσεις

Την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο ΥΠΟΙΚ με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν πως παραμένουν ανοιχτά τα θέματα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των πλειστηριασμών. Ενδιαφέρον όμως είχαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος χρησιμοποίησε τελείως διαφορετική φρασεολογία σε σχέση με Πέμπτη και Παρασκευή. Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά δεν υποχωρούσε στα εισοδηματικά κριτήρια, όμως σήμερα ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για έντιμο συμβιβασμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως υπάρχει θέληση και από τους δύο για συμβιβασμό, ωστόσο παραμένει η διαφορά στο πόσο θα πρέπει να εκτείνεται η κάλυψη της προστασίας. Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν πως η προστασία πρέπει να στοχεύει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, αφού τόνισε πως βάσει της συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα για ισοδύναμα -τα οποία ψάχνει η ελληνική πλευρά.

Ντομπρόβσκις: Κρίσιμη η πρώτη αξιολόγηση

«Υπάρχει πρόοδος και πιστεύω ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι επιτυχής», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αλλά απευθύνοντας και προειδοποιήσεις. «Δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί», επισήμανε. «Πρέπει να αναληφθεί δράση άμεσα». Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε πολύ σύντομο χρόνο και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Επίσης, έκρουσε τον κώδων περί κινδύνου απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του χρόνου αν δεν επιταχυνθούν κάποιες υποδομές, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και μεγάλοι οδικοί άξονες. Είπε ότι πέρα από τα 835 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων που εισέρρευσαν πρόσφατα, θα έρθουν σύντομα άλλα 50 εκατ. ευρώ (αποπληρωμές παλαιού ΕΣΠΑ).

Πολυσύνθετο πρόβλημα το μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.

Σχόλια