default-image

Εμπειρία ζωής το ταξίδι στην Τουρκία του Λυκείου Αλικιανού

Κρήτη
Εμπειρία ζωής το ταξίδι στην Τουρκία του Λυκείου Αλικιανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμπειρία ζωής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλικιανού Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+

Από 16 έως 24 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε,  με μεγάλη επιτυχία, μικρής διάρκειας επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού στην Τουρκία, με σκοπό την τρίτη κατά σειρά διεθνή συνάντηση σχολείων που προέρχονται από το Gliwice της Πολωνίας, τη Varna της Βουλγαρίας, την Καισαρεία της Τουρκίας, το Montefiascone της Ιταλίας και το Birzai της Λιθουανίας με θέμα την ενημέρωση για τις συνθήκες ζωής που επικρατούν σε κάθε χώρα.

Σχετική είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Γ.Λ. Αλικιανού:

"Την αντιπροσωπία μας αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Παναγιώτα Σαμιώτη και κ. Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης, υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος και οι μαθητές Παναγιώτης Σταυρουλάκης, Ειρήνη Τσακάλωβα, Μαργαρίτα Καψωμένου, Ιωάννης Αραπάκος και Δημήτρης Ποπέσκου.

 Αρχικά πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Η αντιπροσωπία μας περιηγήθηκε την πόλη γνωρίζοντας από κοντά σημαντικά αξιοθέατα, μερικά από τα οποία είναι σύμβολα του ελληνισμού όπως :

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου παρακολούθησε τη θεία λειτουργία

Την Αγιά Σοφιά

Το μπλε τζαμί

Το παλάτι και τους κήπους του Top Kapi

Τη γέφυρα και τον πύργο του Γαλατά

Την πλατεία Ταξίμ και την γραφική οδό του πέραν

Το Ελληνικό Προξενείο

Τη γέφυρα του Βοσπόρου

Τη Βασιλική Cisterna κλπ

 Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο πρόγραμμα με την επίσκεψη στην Καισάρια, όπου είναι και η έδρα του τεχνικού σχολείου υποδοχής Arif Molu. Οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες του τοπικού σχολείου έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μιας τουρκικής οικογένειας, ενώ οι καθηγητές διέμειναν σε ξενοδοχείο.

 Το πρόγραμμα περιέλαβε γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών μέσα από διάφορες δραστηριότητες, παρουσιάσεις των εργασιών όλων των ομάδων για τις συνθήκες ζωής σε κάθε χώρα, ξενάγηση στην πόλη, εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα όπως σε θερμά λουτρά και στην εντυπωσιακή περιοχή της  Καππαδοκίας, γευσιγνωσία, επίσκεψη  σε τζαμιά και σημαντικά κτήρια της πόλης και το τοπικό Πανεπιστήμιο. Έγιναν μαθήματα στα αγγλικά για τη μέθοδο καλύτερης κατανόησης ενός κειμένου, καθώς και μεθόδων χρήσης εργαλείων στατιστικής ανάλυσης δεδομένων που προσφέρουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Δόθηκε η ευκαιρία της γνωριμίας της θρησκευτικής λατρείας, των ηθών και των εθίμων των μουσουλμάνων.

 Οι εντυπώσεις των μελών της αντιπροσωπίας του σχολείου μας ήταν οι καλύτερες τόσο από τα αξιοθέατα όσο και από την ανθρώπινη επαφή. Δόθηκε η ευκαιρία να εδραιωθούν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων, με εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αναφορές. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, ενώ αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε εντονότερα η συνεργασία και αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία μέσα από τη κοινές δράσεις. Δόθηκε η ευκαιρία να «αγκαλιαστούν» άνθρωποι, ξεπερνώντας το φόβο του άγνωστου, μετατρέποντάς τον σε εφαλτήριο εξερεύνησης και βελτίωσης".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News