Ειδήσεις

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι από τη Δευτέρα κατεβάζουν τα ρολά των φαρμακείων επ' αόριστον. Την απόφαση αυτή πήρε την Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών Ελλάδος που συνεδρίαζε επί έξι ώρες. Την ίδια ώρα με κυλιόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα απαντούν οι φαρμακοποιοί και στην Κρήτη.

Οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξής της. Προβλέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επιτρέπεται σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών φαρμακείου και μάλιστα κάθε ιδιώτης να μπορεί να μετέχει έως και σε πέντε φαρμακεία.

Στην ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου τονίζει:

«Με αφορμή την ενδεχόμενη κυβερνητική απόφαση που θα επιβάλει μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών φαρμακείων και την κατάργηση κάθε έννοιας επιστημονικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας του Έλληνα φαρμακοποιού, η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη 22/10/2015, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Την πραγματοποίηση κυλιόμενων απεργιών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015.

Οι πολίτες του νομού μας θα εξυπηρετούνται τις ημέρες της απεργίας αποκλειστικά από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία της πόλης του Ρεθύμνου. Τα φαρμακεία της περιφέρειας θα εξυπηρετήσουν μόνο την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας. Λυπούμαστε γιατί άμεσα ζημιωμένος θα είναι και ο Έλληνας ασθενής».

Επιστολή στον υπουργό Υγείας

Το Συντονιστικό Όργανο των Φαρμακοποιών της Κρήτης ζητά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να μην υπογράψει την «ταφόπλακα» των φαρμακείων και να μη θυσιάσει ως άλλη Ιφιγένεια τη φαρμακευτική περίθαλψη στο βωμό της επόμενης δόσης.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, το Σ.Ο. αναφέρει: «Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης διαχρονικά, και από συστάσεως των Φαρμακευτικών Συλλόγων, υπήρξαν στυλοβάτες της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών του τόπου. Στήριξαν κοινωνικές και δημόσιες δομές, πραγματοποίησαν δωρεές φαρμάκων και προσφορά εθελοντικής εργασίας, και μπάλωσαν τρύπες του ανύπαρκτου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σήμερα τα φαρμακεία της Κρήτης έχουν άριστη διασπορά σε όλη γεωγραφική της έκταση, διασφαλίζοντας το ότι το αγαθό που λέγεται φάρμακο θα φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, την ώρα που το έχει ανάγκη ο εγκαταλελειμμένος από όλες τις υπόλοιπες δομές υγείας ασθενής. Το έχετε βιώσει και διά προσωπικής εμπειρίας, ως υγειονομικός, κύριε υπουργέ, το έχετε επισημάνει και εσείς σε παλαιότερες δηλώσεις σας. Γνωρίζετε, επίσης, πως τα φαρμακεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα, απασχολώντας πάνω από 12.000 φαρμακοποιούς και 15.000 φαρμακοϋπαλλήλους, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν οι περισσότερο αξιόπιστες φοροδοτικά επιχειρήσεις.

Το Μάρτη του 2014, ως αντιπολίτευση, τότε, καταψηφίσατε το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη-Γεωργιάδη που σχετιζόταν με τη λεγόμενη "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ", της οποίας η αξιοπιστία αμφισβητήθηκε από πολλούς και από εσάς, και από το σημερινό πρωθυπουργό.

Σήμερα, ως ένας εκ των συναρμόδιων υπουργών, καλείστε να υπογράψετε μια υπουργική απόφαση η οποία θα μεταβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα τα ιδιωτικά φαρμακεία να ανήκουν σε οποιοδήποτε άλλον πλην του φαρμακοποιού. Προφανώς, έχετε επίγνωση πως, αν το πράξετε, αυτό θα είναι κατά παρέκκλιση όλων όσων υποσχεθήκατε ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Κανένας άλλος πλην του ανεξάρτητου φαρμακοποιού δεν μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη και ασφαλή κάλυψη του πληθυσμού σε φάρμακα, κατά τον τρόπο που εμείς αποδεδειγμένα και παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πράττουμε έως τώρα. Έχετε, άλλωστε, ήδη στα χέρια σας όλη τη σχετική επιχειρηματολογία περί αυτού, υπογεγραμμένη από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού στο χώρο της υγείας που κάποιοι ευαγγελίζονται, η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως τελικά δημιουργούνται τα καρτέλ.

Κύριε υπουργέ, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης, διά των επίσημων συλλογικών οργάνων τους, σας καλούν:

Να μην υπογράψετε καμία Υπουργική Απόφαση που θα βάλει την ταφόπλακα στο μικρομεσαίο φαρμακείο, καταργώντας την επιστημονική και επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού.

Να μη χρησιμοποιήσετε ξανά και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, τα φαρμακεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη, ως άλλη μια Ιφιγένεια, που κάθε τόσο θυσιάζεται στο βωμό της επόμενης δόσης.

Να αναγνωρίσετε άμεσα και με επίσημο θεσμικό τρόπο την προσφορά των φαρμακείων στο σύστημα υγείας, θεσμοθετώντας τις προτάσεις που σας έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν τη διά βίου εκπαίδευση, την επιστημονική αναβάθμιση, την αναγνώριση των φαρμακευτικών υπηρεσιών, τη θεσμοθέτηση υπερωριακής αμοιβής, την κατάργηση της πολυ-ιδιοκτησίας φαρμακείων, την επαναφορά των πειθαρχικών συμβουλίων, τη θεσμοθέτηση της κάρτας υγείας με πλήρη πρόσβαση του φαρμακοποιού στο ιστορικό του ασθενούς, την εφαρμογή ρυθμιστικών διατάξεων που θα οριοθετούν και θα αναβαθμίζουν στο σύνολό του το φαρμακευτικό επάγγελμα, δίνοντας παράλληλα τις δυνατότητες στους φαρμακοποιούς για δημιουργία συνεργατικών δομών».

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Τι εννοεί ο υπουργός λέγοντας ότι τα χέρια του είναι δεμένα;»

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με τα όσα τους είπε ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση που είχαν η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής: «Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντου μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ξανθό. Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Λουράντος μετέφερε την άποψη του αρμοδίου υπουργού, σύμφωνα με την οποία ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού μας δήλωσε: "Τα χέρια μου είναι δεμένα, ο Τσίπρας έχει υπογράψει τα πάντα".

Παρακολουθώντας τις… άοκνες προσπάθειες του τοπικού βουλευτή και υπουργού για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ρωτάμε και αναμένουμε τις αρμόδιες απαντήσεις: Ισχύουν όσα μετέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ;

Τι εννοεί ο υπουργός λέγοντας ότι τα χέρια του είναι δεμένα; Αν όντως είναι τα χέρια των υπουργών της κυβέρνησης είναι δεμένα ή εμποδίζονται από κάτι να αλλάξουν πολιτική όπου διαφωνούν, γιατί παραμένουν διαφωνώντας με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης της οποίας υπουργεύουν;

Παρακολουθούμε, ελέγχουμε και κρίνουμε. Και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε για να ενημερώσουμε και να προτείνουμε. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αλήθειας. Για τη χώρα και τους πολίτες της».

Σχόλια