Ειδήσεις

Αγρότες: Όλα ανοιχτά για τη μορφή των κινητοποιήσεων

Λιμάνι, αεροδρόμιο, Αποκεντρωμένη ή Περιφέρεια Κρήτης και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ακόμα... και σε απόβαση προς το λιμάνι του Πειραιά... Όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν ανοιχτά για το συλλαλητήριο της Πέμπτης τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, που αποφάσισαν η συγκέντρωση να ξεκινήσει στις 11 το πρωί, έξω από τις εγκαταστάσεις του Παγκρήτιου Σταδίου στο Ηράκλειο.

Την Παρασκευή, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών συνεδρίασε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και έλαβε την απόφαση αυτή, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από τη στιγμή της συγκέντρωσης και μετά.

Όπως ξεκαθάρισε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «αν έχουμε μεγάλη συμμετοχή κόσμου δεν αποκλείεται κανένα από τα ενδεχόμενα που με ρωτήσατε», αναφερόμενος σε λιμάνι ή αεροδρόμιο ή ακόμα και Αθήνα, εφόσον αποφασιστεί για τα επόμενα 24ωρα, κάτι που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2009, όταν κινητοποιήσεις διαρκείας αναστάτωσαν το Ηράκλειο και κατέληξαν αρχές Φεβρουαρίου στην απόβαση. Ήταν τότε που από τον κλείσιμο της εθνική οδού, οι διαδηλωτές πήγαν στο λιμάνι, από το λιμάνι πήγαν στο αεροδρόμιο και ξαναγύρισαν στην εθνική οδό, όπου και αποφάσισαν να οργανώσουν την απόβαση στον Πειραιά με τα γνωστά γεγονότα, επί των ημερών του Σωτήρη Χατζηγάκη ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μας είπε ότι «έχει σημασία να αποφασίσουμε εκείνη τη στιγμή για το πού θα πάμε, αφού συγκεντρωθούμε έξω από το Παγκρήτιο Σταδιο. Αυτό θα το δούμε μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές που θα αποφασίσουμε τις τελευταίες ώρες», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

«Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, πάντως, ότι αυτό είναι ένα συλλαλητήριο προειδοποιητικό. Διότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες. Υπάρχουν διάφορα μπλόκα. Άλλα στήνονται στη βόρεια Ελλάδα, άλλα στην κεντρική Ελλάδα κ.λπ. Εμείς επιδιώκουμε τουλάχιστον να έχουμε μία κοινή κάθοδο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά σαν Κρήτη, δεν ανήκουμε σε κανένα από τα υπόλοιπα μπλόκα. Εμείς είμαστε Κρήτη. Και αυτή την απόφαση έχουμε πάρει ομόφωνα από την πρώτη στιγμή που δημιουργήσαμε την Παγρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών», τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Ζητήματα επιβίωσης»

Χθες, εξάλλου, στη συνεδρίαση του Ρεθύμνου, οι αγροτοσυνδικαλιστές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο συνταξιοδοτικό που προετοιμάζει η κυβέρνηση έχοντας ήδη διοχετεύσει στην κοινή γνώμη το ενδεχόμενο τριπλασιασμού των εισφορών προς τον ΟΓΑ. «Αυτά που φωνάζουν αυτοί, λέγοντας στον αγροτικό κόσμο να μην ακούσεις "πολεμικές κραυγές" από την πλευρά τη δική μας, διότι υποτίθεται ότι δε θα πάθει ζημιά ο μικρός και ο μεσαίος αγρότης, είναι μεγάλο ψέμα», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξηγεί: «Το ασφαλιστικό είναι ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα, όπως το φορολογικό. Σήμερα που μιλάμε είναι σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Και καταλαβαίνετε ότι με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών θα μείνει ανασφάλιστο επειδή δε θα μπορεί να το πληρώνει πάνω από το 60% των Ελλήνων αγροτών. Αυτό, λοιπόν σημαίνει ότι όταν δεν πληρώνεις τις εισφορές σου, όταν δεν έχεις να πληρώσεις ακόμα και το εξάμηνο στην εισφορά, το σύστημα σε βγάζει μη αγρότη, με αποτέλεσμα να φορολογείσαι ως μη αγρότης»!

Επομένως, όπως λέει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Κρήτης, «είναι μεγάλο κρίμα να βγαίνουν οι αριστεροί και να λένε αυτά που λένε, τα οποία δεν τα είπαν ούτε οι δεξιοί μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να μας συκοφαντήσουν, να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι εμείς δεν πρέπει να μιλάμε γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος για το μικρομεσαίο αγρότη και όλα τα σχετικά».

Είναι, μάλιστα, καταδικαστέο, όπως συμπληρώνει, το γεγονός ότι εκδίδονται και ανακοινώσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά αποτελούν απειλή προς τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, μέσα από συνεχείς αναφορές στη διαφάνεια που θα έπρεπε να υπάρχει στον αγροτικό χώρο σε ό,τι αφορά το σύστημα των επιδοτήσεων.

Η ΛΑΕ

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Αντιπροσωπία του Νομαρχιακού Πολιτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας παραβρέθηκε στη συνέλευση των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων του νησιού, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Κρήτης στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

«Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι εκπρόσωποι των αγροτών καθόρισαν τους στόχους και τις μορφές του αγώνα τους για την κατάργηση των εφαρμοστικών μέτρων του τρίτου μνημονίου που τα χαρακτήρισαν ως Αρμαγεδώνα, επειδή η εφαρμογή τους, δηλαδή ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών τους εισφορών, η βαριά φορολόγηση του εισοδήματός τους, η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσουν στην απόλυτη φτωχοποίησή τους, στην εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος από τους νέους και στην ερήμωση της υπαίθρου, στην κάθετη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και την επακόλουθη εξάρτηση των διατροφικών αναγκών της χώρας από τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και ποτών», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Μέτρα "ελάφρυνσης" και αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, μόνο αρνητικά σχολιάζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές της Κρήτης την ανακοίνωση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που ως "ισοδύναμο" προς τους δανειστές με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του φορολογικού για τους αγρότες θέτει την επέκταση της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων στο... εισόδημα από 5.000 ευρώ!

Δηλαδή, εκεί που η υποχρεωτικότητα αφορά στο δηλωθέν αγροτικό εισόδημα των 15.000 ευρώ και άνω, η υποχρέωση να πάει προς τα πίσω, από τα... 5.000 ευρώ και πάνω, προκειμένου να εισπράττει το κράτος περισσότερα χρήματα, αλλά από την άλλη να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του φορολογικού.

Αυτό το "ισοδύναμο" από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε προκάλεσε την αντίδραση των αγροτικών στελεχών, που κάνουν λόγο για εμπαιγμό σε βάρος τους από τον υπουργό και φυσικά συνολικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Είναι, εξάλλου, ομόφωνη η εκτίμηση που εκφράστηκε και στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, βάσει της οποίας «αν περάσουν τα μέτρα του φορολογικού και του ασφαλιστικού, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα σταματήσουμε να παράγουμε και θα εγκαταλείψουμε τα χωριά και τις περιουσίες μας».

Μάλιστα, υποστηρίζουν όλοι ότι στην πραγματικότητα πίσω από τα μέτρα αυτά, κρύβονται τα συμφέροντα των βόρειων και δυτικών χωρών της Ευρώπης, που θέλουν να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα μας, για να εξαρτόμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο, μέχρι και απόλυτο βαθμό, από τα δικά τους προϊόντα.

Διόλου τυχαίο δε θεωρούν, εξάλλου, το γεγονός, ότι, ενώ είχε αποφασιστεί η αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ στο βοδινό κρέας, αμέσως μετά το πήραν πίσω. Ο λόγος που το πήραν πίσω - όπως υποστηρίζει η πλευρά των αγροτοσυνδικαλιστών της Κρήτης - είναι ότι τους το επέβαλαν οι δανειστές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βοδινού κρέατος που διακινείται στην Ελλάδα είναι το δικό τους κρέας, δηλαδή το εισαγόμενο προς την Ελλάδα. Και επειδή γινόταν ακριβότερο σε σχέση με τις επικρατούσες σημερινές τιμές, οι καταναλωτές θα απομακρύνονταν από την κατανάλωσή του, κάτι που θα έπληττε πρώτα και κύρια τα δικά τους συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πολύ μέχρι 6 και 7%. Και το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει οι Έλληνες να φορολογούνται με... 26%; Μήπως γιατί μόνο έτσι θα... βγουν από την παραγωγική διαδικασία;

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια