Ειδήσεις

Ανυπεράσπιστη στη βροχή η Μεσαρά

Ανυπεράσπιστη, στο... έλεος της κακοκαιρίας, βρέθηκε η Μεσαρά. Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα, που έπληξε κυρίως Καπαριανά και Μοίρες, σηκώνοντας στο πόδι πριν καλά-καλά ξημερώσει μεγάλους και μικρούς.

Κανείς δεν περίμενε πως η βροχή, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα ήταν ικανή να πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και καταστήματα, να ξεχειλίσει ποταμούς, να μετατρέψει δρόμους σε χειμάρρους και καλλιέργειες σε λίμνες.

Άνοιξαν οι ουρανοί και το νερό έτρεχε με ορμή. Τα ακαθάριστα φρεάτια τόσο στα Καπαριανά, όσο και στις Μοίρες - που μάλιστα σε πολλά από αυτά δεν είχαν βγει τα πισσόχαρτα - αλλά και οι... παλιές αμαρτίες σε διάφορα σημεία, που η φύση δεν ξεχνά, όπως σπίτια που χτίστηκαν πάνω σε ρέματα, προμήνυαν εξαρχής ένα σκηνικό τρόμου.

Με τις σκούπες οι κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Άλλοι σήκωναν τα χέρια ψηλά και καλούσαν σε βοήθεια. Βροχή έπεφταν τα τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δέχθηκε 39 κλήσεις για άντληση υδάτων, πήγε στις 27 από αυτές, ενώ επενέβη σε 11, ως επί το πλείστον υπόγεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως απεγκλώβισε και δύο ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Οδηγοί δεν μπορούσαν να ανοίξουν καν την πόρτα των επιβατικών αυτοκινήτων τους, καθώς η στάθμη του νερού στους δρόμους είχε ανέβει κατά πολύ. Μέχρι και ο κεντρικός δρόμος στα Καπαριανά προς στιγμήν έκλεισε από τα νερά, τις λάσπες, τις πέτρες και τα κλαδιά.

Στο πόδι και η Αστυνομία που επιχειρούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία, ενώ έκλεισε κι ένα τμήμα του δρόμου των Μοιρών και οι οδηγοί διέρχονταν κάνοντας παράκαμψη από άλλο δρόμο.

«Τέτοια βροχή δεν έχει ξανακάνει», έλεγαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, που αντίκριζαν τις περιουσίες τους μέσα σε μια λίμνη.

Ως «πρωτοφανή» χαρακτήρισε τα καιρικά φαινόμενα στη Μεσαρά ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, λέγοντας παράλληλα πως «πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ ο κάμπος μετατράπηκε σε μία τεράστια λίμνη».

Στο Τυμπάκι τα πράγματα ήταν καλύτερα. «Πλησιάσαμε τα 100 χιλιοστά νερό, είχαμε συχνή βροχή, όχι όμως άγρια όπως στις Μοίρες και στα Καπαριανά», μας ανέφερε ο κ. Κώστας Χριστουλάκης.

Κατολισθήσεις

Την ίδια ώρα, εφιστάται η προσοχή των οδηγών τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ήδη χθες σημειώθηκε στο ύψος του Φόδελε ένα θανατηφόρο τροχαίο, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία, ακόμη και στο δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, αλλά και στην περιοχή των Πεζών.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι και σε άλλες περιοχές, ακόμη και μέσα σε πόλεις, αποδίδοντας οι πολίτες το πρόβλημα στις γνωστές κακοτεχνίες στα φρεάτια απαγωγής όμβριων υδάτων. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο, στη λεωφόρο Κνωσού, νωρίς χθες το πρωί σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Στο μεταξύ, τις διαμαρτυρίες κατοίκων προκάλεσε η άνοδος της στάθμης του νερού στη γέφυρα στις Τρεις Βαγιές, ενώ επενέβη κάνοντας αυτοψία στο χώρο η Περιφέρεια Κρήτης. Την ίδια ώρα, ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες προκάλεσαν δύο ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι χθες στις 5:30 το απόγευμα κινήθηκαν από το παραλιακό μέτωπο προς τις θέσεις Τρουλί, Κοπάνες και Νέο Μύρτος Ιεράπετρας.

Η κακοκαιρία με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες θα συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο, ενώ από σήμερα οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια