Ειδήσεις

Ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα κανάλια

Σε λίγη ώρα τίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά από την πενθήμερη θυελλώδη συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές και στην Ολομέλεια. Η συζήτηση συνεχίστηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις και των πολιτικών αρχηγών.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58) του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, θέτει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2, 3, 4, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, από το 21 έως και το 43 και το 55. Η ονομαστική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, όμως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω αντιπαραθέσεων για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Παππάς για το ΕΣΡ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ετοιμάζουν έκθεση, με την οποία θα εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για την προωθούμενη ρύθμιση, που αφορούν στους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των αδειών αλλά και τις προϋποθέσεις που αφορούν τον αριθμό των εργαζομένων.

Πάντως, επί της αρχής το νομοσχέδιο πέρασε με τη στήριξη των Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και Ποταμιού, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι η στάση τους δεν είναι δεδομένη και επί των άρθρων καθώς ζητούν μια σειρά αλλαγών.

Σύγκρουση Βενιζέλου-Παππά για Ολάντ και ΜΜΕ

Χαρακτηριστική της σημερινής συνεδρίασης είναι η διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση που επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Μπαλαούρα. Πάντως, η λήξη του διαλόγου μεταξύ Βενιζέλου και Παππά έκλεισε με «παράθυρο» συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον υπουργό πως ο ίδιος θα ψηφίσει τη διάταξη για τις δημοπρασίες - που αποτελεί και την ουσία του νομοσχεδίου - αρκεί να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο έλεγχος των επιχειρηματιών που θα διεκδικήσουν τις άδειες και την προέλευση των χρημάτων που θα δώσουν, να γίνει μια δημοπρασία για όλες τις άδειες ανά κατηγορία και όχι ξεχωριστές για κάθε άδεια καθώς επίσης να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις για περιφερειακούς και δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης αλλά και τη μεταστροφή του κ. Τσίπρα που από ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς εμφανίζεται σήμερα ο συνοδοιπόρος του Φρ. Ολάντ, όπως είπε.

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην έχετε αυταπάτες. Οι συσχετισμοί είναι διακρατικοί και παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Ολαντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα. Σας είπε χθες: τηρήστε τα συμφωνημένα. Σας τίμησε γιατί αλλάξατε θέσεις κατά 180 μοίρες. Στο χρέος σάς είπε ότι θα εξετάσουμε την εξυπηρέτησή του. Δυστυχώς. Δε συζήτησε για κουρέματα και διαρθρώσεις».

Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «θυμήθηκα το Μάιο του 2012 όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε το Παρίσι για να συμπαρασταθεί στον Μελανσόν και να πει το Ολαντρέου… Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα αλλά ο κ. Τσίπρας χαιρέτιζε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά μνημονίου και επίσκεψης και δε θέλησε ο κ. Ολάντ να συναντήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσε ότι είναι αντιπαραγωγική και δε βοηθά την ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια…».

Είπε ότι η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ «έχει στοιχεία πολιτικού κυνισμού» ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ψάχνει κάποιο αφήγημα. Τώρα είναι ζηλωτές του μνημονίου. Δε διαπραγματεύονται και υιοθετούν τις πιο σκληρές μορφές του μνημονίου γιατί οι ίδιοι υπονόμευσαν την πορεία της χώρας. Αυτό το νέο αφήγημα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής… Η πολιτική εξυπηρετείται από τον παράδοξο σοσιαλισμό που θέλει να εξισώνονται οι υπερήλικοι», τόνισε, όπως αναφέρει το protothema.gr.

«Η μεταστροφή και η πολιτική εξαπάτηση έχει ανάγκη από κάποιους εξωραϊσμούς για να διατηρηθεί η αντοχή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μέτρα που τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλατε. Τώρα είστε αναγκασμένοι να ψηφίζετε και να γλείφετε εκεί που φτύνατε», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ότι και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.

Κάλεσε δε την πλειοψηφία που καταγγέλλει τα ΜΜΕ να δει πώς αντιμετώπισαν παρόμοια γεγονότα. «Πώς αντιμετώπισε το επικοινωνιακό σύστημα τη δική μου περίοδο στο ΥΠΟΙΚ και πώς του κ. Βαρουφάκη, του ανθρώπου που έβλαψε οργανωμένα και συνειδητά την πορεία της χώρας προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομία, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μετρήστε τις ώρες τηλεοπτικής μυθοποίησης και δείτε τις πρωινές εκπομπές των τελευταίων 6 ετών με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως καταστρέφεται το ασφαλιστικό σύστημα και μετρήστε τον αντίστοιχο χρόνο για την επιτροπή των σοφών και όσα λέει ο κ. Κατρούγκαλος». Σημείωσε ακόμη ότι η κατανομή των αδειών διαμορφώθηκε το 1989 με τη συμβολή του τότε Συνασπισμού, ενώ υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί «κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής».

«Αν δεν εφαρμοστεί ή καθυστερήσει η εφαρμογή του, τότε οι υφιστάμενοι σταθμοί θα λειτουργούν υπό εκβιασμό», είπε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει ότι «αν εφαρμοστεί τότε οι υφιστάμενοι παύουν να λειτουργούν με πτώχευση αλλά όχι για τους μετόχους που μπορούν να επανέλθουν με άλλα σχήματα, αλλά για τους εργαζόμενους που θα περιμένουν αποζημίωση που δε θα έρθει».

Παππάς: «Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση»

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνει το ΕΣΡ που θα διεκπεραιώσει το διαγωνισμό. Υποστήριξε δε ότι η «η δημοπρασία είναι η διαδικασία για να τιμολογηθεί το προϊόν με όρους αγοράς».

Υπενθύμισε στην αντιπολίτευση ότι επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κόπηκαν οι συντάξεις κατά 15 δισ. ευρώ, ενώ όταν η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματευόταν για να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ «κάποιοι μας έλεγαν να δεχτούμε την κατάργησή του». Τέλος απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε πως «στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες» και πως το κόμμα «αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι συναινέσεις με το φιλελευθερισμό την έφερε σε αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι αντιπαράδειγμα και συζητούν πώς θα αποφύγουν ότι έπαθε ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας είπε πως «δεχόμαστε τη δημοπρασία ως την πλέον αξιόπιστη μέθοδο αδειοδότησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει καθαρή θέση για τη συγκεκριμένη διάταξη. Χαρακτήρισε τέλος νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δημιουργούν «υπερυπουργό-υπερκαναλάρχη που ορίζει τα πάντα όπως του αρέσει» και εξήγησε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει τη συναίνεση, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις. Είπε όμως ότι, αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει, τότε θα καταπέσει στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα.

«Δεν μπορείτε να ορίζετε πόσες άδειες θα δίνετε και να προσδιορίζετε τον αριθμό εργαζομένων», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε παραβιάζετε τον ανταγωνισμό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου από την ίδια την τρόικα… Με την επιπολαιότητά σας, τις ιδεοληψίες, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό σας χάνουμε την ευκαιρία να βάλουμε πραγματική τάξη στο τοπίο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό του ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, που έχει σπάσει το χέρι του, του είπε: «Περαστικά σας, μόνο προσέξτε με το σπασμένο χέρι μη σας δει ο Καμμένος και σας ζητήσει να παίξετε στο επόμενο τηλεοπτικό του σποτ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καρατόμηση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων λέγοντας πως «εάν έχετε πρόβλημα με την κάθε κ. Σαββαΐδου που δεν επιτυγχάνει στόχους που η ηγεσία έχει θέσει να το πείτε - η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά το δοκούν και να καρατομείτε ανθρώπους. Δε λειτουργούν έτσι τα συντεταγμένα κράτη».

Τροπολογία Φίλη

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε υπουργική τροπολογία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης διδακτικού προσωπικού των σχολείων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την κάλυψη των αναπληρωτών και ωρομίσθιων. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Νίκος Φίλης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία μέρος των χρημάτων (36 εκατ. ευρώ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να καλύψει τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Η ρύθμιση πάντως προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι τα κενά δημιουργήθηκαν από «ρουσφετολογικές» αποσπάσεις που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Πόσες αποσπάσεις έκανε ο Κουράκης για να κάνει τα χατίρια στους φίλους του συνδικαλιστές πριν από τις εκλογές;. Είστε δεύτερη φορά κυβέρνηση και θα κριθείτε για την ανεπάρκεια επτά μηνών», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί μόλις 1.000. Η οικονομική κρίση αλλά και πολιτικές επιλογές δεν επέτρεψαν την αναπλήρωσή αυτής της απώλειας με μόνιμο προσωπικό. Χωρίς μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στα σχολεία. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού γίνεται μεγαλύτερο για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Εκεί, όπου ο δάσκαλος είναι δεύτερος πατέρας και η δασκάλα δεύτερη μάνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, ενώ σημείωσε ότι περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί δεν υπηρετούν στις οργανικές τους θέσεις μέσα στην αίθουσα. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει δυνατότητα μετάταξης από το εκπαιδευτικό στο διοικητικό έργο της δημόσιας διοίκησης σε εκπαιδευτικούς που είναι για πολλά χρόνια εκτός αιθούσης.

Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια

«Εκτελεστές συμβολαίων θανάτου» και «κληρονόμους της κουκούλας» που θεωρούν τις δολοφονίες πολιτική δράση χαρακτήρισε το ΚΚΕ τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε νέο επεισόδιο των δύο κομμάτων εντός της Ολομέλειας της Βουλής.

Η αρχή έγινε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στην πώληση του τηλεοπτικού σταθμού 902. « Εμείς ζητάμε να δοθεί η διαδρομή της πώλησης από το ΚΚΕ σε offshore εταιρεία. Δείξτε μας τη διαδρομή των χρημάτων. Για τις κατηγορίες για δήθεν εντολές ας πάρουν τη δικογραφία, να δουν ότι κατηγορούμαστε για συνομιλίες. Οι κύριοι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι που συναλλάσσονται με μεγάλα συμφέροντα. Πήραν τη συχνότητα από τους δήθεν αντιπάλους τους, τη Ν.Δ., και την πούλησαν στα συμφέροντα που δήθεν συγκρούονται».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε ότι η αγοραπωλησία έγινε με διαφανή και νόμιμη διαδικασία και πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στις δύο πλευρές είναι γνωστά. «Τα χρήματα που εισπράχθηκαν πήγαν στους εργαζόμενους και όχι στο ΚΚΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να συνεχίσει λέγοντας πως «το ΚΚΕ είναι ο αντίπαλος των φασιστών της Χ.Α., που είναι φασίστες αλλά δε έχουν το θάρρος να το πουν. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία σχετίζονται ποικιλοτρόπως. Εκτελούν συμβόλαια άλλου είδους. Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι στους ηττημένους του 1945, δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας… Τα μαχαίρια τα ονομάζουν "ομιλίες" και τις δολοφονίες "πολιτική δράση". Ας τους να μιλάνε γιατί με ισόβια δε θα το ξανακάνουν. Είναι κληρονόμοι της κουκούλας - οι πρόγονοί τους τα ίδια έκαναν, φόραγαν κουκούλα και έδειχναν».

Σχόλια