Ειδήσεις

Κουαρτέτο: "Ή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή καθόλου"

"Φρένο" στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα.

Το κουαρτέτο εξέφρασε ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: «Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου».

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις δύνανται είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή (23% για την Ελλάδα) εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται και πάλι στο μηδέν, καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει και πάλι για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο
"πονοκέφαλο" στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου και στη νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών με ένα απλό δελτίο Τύπου για την αναστολή της επιβολής του φόρου.

Φίλης: «Ζητούμενο η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου»

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων για την παιδεία, τοποθετώντας στην κορυφή του ενδιαφέροντος την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, αντί της συζήτησης για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η δική μου υποχρέωση ως υπουργού Παιδείας είναι να διασφαλίσω το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να στέλνουν τα παιδιά τους σε μια αξιόπιστη αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση», ανέφερε ο υπουργός, και συμπλήρωσε πως «η συζήτηση πρέπει να έχει έναν κοινό παρονομαστή: την αναβάθμιση της παιδείας και την εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο. Εάν χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο χάνεται η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία».

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επέμεινε για ακόμη μια φορά στο ότι οι προνομιούχοι πηγαίνουν σ' αυτά αναφέροντας: «Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε». Πάντως σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει «τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι επρόκειτο για σχήμα λόγου και ότι πάντως δε θα το επαναλάμβανε εάν ήξερε τι θα επακολουθήσει στα μέσα. «Ουδείς αναμάρτητος - είμαι ειλικρινής όμως. Δε μου αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία», παραδέχτηκε, για να διερωτηθεί ωστόσο: «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά700;».

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Αυτός που δίνει 7.000 ευρώ το χρόνο για να στείλει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο είναι εύπορος ή δεν είναι; Δε λέω ζάμπλουτος. Είναι εύπορος; Επτά χιλιάδες είναι το εισόδημα που έχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών ετησίως. Όταν μια οικογένεια διαθέτει και κάνει την επιλογή σωστά, δικαίωμά της, να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, για διάφορους λόγους - δεν κρίνω, αλίμονο, ελευθερία επιλογής έχει - δεν μπορεί να δώσει άλλα 700 ευρώ; Να το δεχτώ, δε θέλω να μπω στο πορτοφόλι κανενός, αλλά μη φτιάχνουμε ένα λαϊκισμό». Επανέλαβε δε ότι η ρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο και τελικά θίγει τους προνομιούχους.

Την ίδια ώρα προανήγγειλε περαιτέρω την επαναφορά σε σύντομο χρόνο του ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών τους ζητημάτων στο υπουργείο Παιδείας.

«Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων» με απόλυτη δραστηριότητα στα δημόσια σχολεία, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, κάνοντας λόγο για περίπου 4.000 εκπαιδευτικούς εκτός αιθούσης που επιτελούν διοικητικές εργασίες. «Στόχος του υπουργείου είναι να ξέρουμε στις 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά», σημείωσε.

Όπως είπε, το φαινόμενο με τα κενά συμβαίνει κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κριθεί του χρόνου εάν στις 12 Σεπτεμβρίου δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι στα πόστα τους.

«Να μας εγκαλέσετε να κάνουμε διορισμούς μόνιμους διότι η ιστορία των αναπληρωτών είναι ιστορία εξόχως αντιπαιδαγωγική, διότι δε δημιουργεί μια μόνιμη σχέση του παιδιού με το δάσκαλο», πρόσθεσε.

Επισήμανε, πάντως, ότι η γενική εικόνα του 95% δείχνει ότι στο θέμα προκύπτει εξομάλυνση και πως σήμερα στη Βουλή κατατίθεται τροπολογία ώστε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μεταφερθούν χρήματα για επιπλέον 2.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα διοχετευτούν στην Ειδική Αγωγή.

Σχόλια