Ειδήσεις

Ημερίδα για την ανάδειξη των περιοχών ΝATURA στο Καστέλι

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη και την προώθηση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη διοργανώνει μεθαύριο Δευτέρα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στα πλαίσια του Μήνα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελίου, ενώ το αντικείμενο συζήτησης επικεντρώνεται στην προώθηση και ανάδειξη των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA, αλλά και η προστιθέμενη αξία και συμβολή των περιοχών αυτών στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης, με προοπτικές διασύνδεσης του φυσικού περιβάλλοντος με την παραγωγική διαδικασία, την αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και τον τουρισμό.

Η ημερίδα στο Ηράκλειο

Αντίστοιχη ημερίδα, η οποία ανέδειξε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν από την ανάδειξη και την προστασία του περιβάλλοντος της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, αν οι Κρητικοί αγκαλιάσουν τις προστατευόμενες περιοχές, που εντάσσονται στα πλαίσια NATURA 2000, τότε το νησί θα διαθέτει μελλοντικά ένα πρόσθετο ελκυστικό εφόδιο για ξένους επισκέπτες τονώνοντας το brand name της Κρήτης. Σε πρακτικό επίπεδο, οι βάσεις για το στόχο αυτό τέθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την Περιφέρεια Κρήτης, να έχει ξεκινήσει ήδη την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε 22 δήμους του νησιού.

Εδώ και δεκάδες χρόνια, οι Κρητικοί, έχοντας γυρίσει την πλάτη στο απαράμιλλης αξίας περιβάλλον του νησιού, δεν έχουν καταλάβει ποια θα ήταν τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν αποκομίσει στρέφοντας το βλέμμα προς αυτό. Το νησί διαθέτει αυτή τη στιγμή 53 προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στα πλαίσια NATURA 2000, και οι οποίες μέσα από την ανάδειξή τους αλλά και την περαιτέρω προστασία τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο αναπτυξιακό μοντέλο, λόγω των δυνατοτήτων που κρύβουν. Το… παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε, με την Περιφέρεια να λαμβάνει δυναμική πρωτοβουλία.

Πέρα όμως από την οικολογική σημασία, οι 53 προστατευόμενες περιοχές θα μπορέσουν να χαρίσουν ένα διαφορετικό πλούτο στο νησί, μέσα από τη διασύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία και την αγροτοδιατροφική αλυσίδα.

Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε περιβαλλοντική εκστρατεία σε 22 δήμους του νησιού, με σκοπό μικροί και μεγάλη σε όλη την επικράτεια της Κρήτης να αναγνωρίσουν τη σημασία της προστασίας και της ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο NATURA 2000 καθώς επίσης για τις 22 ημερίδες στη Κρήτη στον ιστότοπο: https://natura2000.crete.gov.gr/index.php?id=20  όπως επίσης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης www.crete.gov.gr

(Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο)

Σχόλια