default-image

Χάνουν τις 100 δόσεις για λίγα λεπτά του ευρώ

Οικονομία
Χάνουν τις 100 δόσεις για λίγα λεπτά του ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες ακόμη και για λίγα λεπτά του ευρώ. Η αναπροσαρμογή των δόσεων με βάση την αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5% από τη δόση του Οκτωβρίου, που λήγει τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να βάλει σε περιπέτειες τους οφειλέτες που ρύθμισαν με τις 100 δόσεις τις οφειλές τους αλλά θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους πληρώνοντας το ποσό που αρχικά είχε βεβαιωθεί.

Σαφές μήνυμα αν δε θέλουν να βρεθούν εκτός δόσεων έστειλε ο έφορος Ηρακλείου, εξηγώντας ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να εκτυπώσουν τις νέες ταυτότητες οφειλής με τα αναπροσαρμοσμένα ποσά, προκειμένου να μη βρεθούν εκτεθειμένοι.

Από τη δόση του Οκτωβρίου, που λήγει τις επόμενες ημέρες, μετράει η αύξηση του ποσού που καταβάλουν οι οφειλέτες για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λόγω αύξησης του επιτοκίου από το 3 στο 5%. Η δόση λοιπόν μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα θα είναι για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών από κάποια λεπτά του ευρώ μέχρι και κάποιες δεκάδες ευρώ μεγαλύτερη, και το ποσό που είχε εξαρχής καθοριστεί με την ένταξη στη ρύθμιση δεν ισχύει.

Η διαφοροποίηση της δόσης δεν αποκλείεται, όπως εξηγεί ο έφορος Ηρακλείου, να βάλει σε περιπέτειες τους οφειλέτες που εξοφλούν τα χρέη τους με την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, με την πιθανότητα ακόμη και να χάσουν τη ρύθμιση να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο ακόμη και για λίγα λεπτά του ευρώ.

Για παράδειγμα ένας οφειλέτης που είχε κάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για συνολική οφειλή 13.115 ευρώ και μέχρι το Σεπτέμβριο για την οφειλή του πλήρωνε κάθε μήνα 123,75 ευρώ, η δόση του θα είναι πλέον 131,61, δηλαδή 7 ευρώ και 86 λεπτά περισσότερα. Αν όμως ο οφειλέτης δεν το γνωρίζει και πληρώσει κανονικά τη δόση το, πλην όμως με το ποσό που αρχικώς είχε οριστεί, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν οι οφειλέτες και να μη χάσουν τη ρύθμισή τους είναι να εκτυπώσουν εκ νέου από το ΤΑΧΙS την ταυτότητα οφειλής και να καταβάλουν ως δόση το νέο ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί και για όσους διαρκεί η ρύθμιση, καθώς στόχος του υπουργείου είναι το επόμενο διάστημα να εντοπιστούν όσοι θα μπορούσαν να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις την οφειλή τους, ωστόσο έκαναν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, οπότε αυτόματα θα βρεθούν εκτός και για να εξοφλήσουν το ποσό που οφείλουν θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά σε λιγότερες δόσεις, ενισχύοντας τη ρευστότητα των ταμείων του κράτους, που είναι όπως όλα δείχνουν το μεγάλο ζητούμενο της κυβέρνησης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_yqmvufox/

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News