default-image

"Όχι" στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων-μαμούθ

Κρήτη
"Όχι" στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων-μαμούθ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίπτεται κατηγορηματικά από 72 φορείς και εκπροσώπους του νομού Λασιθίου η προοπτική εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά της ανατολικής Κρήτης, και υποστηρίζεται αγωνιστικά η προστασία του μοναδικού πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου.

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση και εξειδίκευση του θεσμοθετημένου περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, κατατέθηκε τη Δευτέρα ψήφισμα σχετικό με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στο νομό Λασιθίου.

Το ψήφισμα, που απορρίπτει κατηγορηματικά την καταστροφική για τον τόπο προοπτική, υπογράφουν 72 φορείς και εκπρόσωποι (τοπικά συμβούλια, σύλλογοι, οργανώσεις, κινήσεις και σωματεία) του νομού Λασιθίου.

Το ψήφισμα αυτό προστίθεται στην αντίθεση που υπάρχει σε όλη την Κρήτη, όπως εκφράζεται και από τις αποφάσεις πολλών Δημοτικών Συμβουλίων.

«Το μέλλον της Κρήτης είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την προστασία του μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και η αναθεώρηση του χωροταξικού αφορά το μέλλον του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες. Η εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων μέσα από τα φαραωνικά έργα κατασκευής αιολικών πάρκων στα βουνά μας δεν έχει θέση στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η εγρήγορση όλων μας», αναφέρουν σχετικά οι 72 φορείς που αντιδρούν.

Το ψήφισμα  

«Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 195 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού μας (και άλλων 470 στους άλλους νομούς) από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Κρήτης.

Την ίδια ώρα που σε όλη την Ε.Ε. οι πυρήνες της άγριας φύσης και ζωής προστατεύονται από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ, στο νησί μας το πιο παρθένο κομμάτι, η ψυχή της Κρήτης μας, θυσιάζεται στο βωμό της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και μάλιστα παρά την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων.

Επειδή λοιπόν:

1. Τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης (επισημαίνεται ότι οι ΑΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας της Κρήτης με ποσοστό 23,1%, πάνω ήδη από το στόχο του 2020 και το 70% περίπου αυτής βρίσκεται στο ν. Λασιθίου). Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νησί μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών και εργολάβων, δε δημιουργεί (παρά μόνον πρόσκαιρα) ελάχιστες θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη που υπόσχονται δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

2. Η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, μα αντιθέτως επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σχεδόν παντού, ακόμα και σε περιοχές όπως δάση, ΖΕΠ, Νατούρα, ΠΕΠ και λοιπές περιοχές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πέρα από την κλίμακα του κρητικού τοπίου και την ιστορικότητα κάθε περιοχής.

3. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και όχι την καταστροφή τους.

4. Οι ΑΠΕ οφείλουν να είναι συμπληρωματικές σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και όχι να κυριαρχούν και να τις ακυρώνουν.

5. Οι πρακτικές αυτές έχουν επικίνδυνα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, οι αντιδράσεις της οποίας μπορεί να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, διότι έχει κλονιστεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γι' αυτό εμείς

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Λέμε ΟΧΙ στο καλώδιο που θα εξυπηρετήσει μόνο τις εταιρείες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις σαν Δούρειος Ίππος της μετατροπής της Κρήτης σε μία τεράστια μπαταρία.

Λέμε ΝΑΙ στις ΑΠΕ που λύνουν προβλήματα της καθημερινότητάς μας και δεν καταστρέφουν τον τόπο μας.

Λέμε ΝΑΙ στα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης ορεινών και ημιορεινών όγκων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στήριξη της τοπικής παραγωγής, για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με όλα τα στοιχεία του φυσικού, πολιτισμικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Ζητούν να ανακληθούν οι άδειες

«Για όλα τα παραπάνω ζητάμε:

1. Να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.

2. Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία καταστροφής του τόπου μας και καταπάτησης πατρογονικών περιουσιών».

Ούτε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου θέλει ανεμογεννήτριες

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου προστίθεται στους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης που δε συμφωνούν με τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ σε μια γη που δεν τους ανήκει. Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της δημιουργίας αιολικών πάρκων-μαμούθ στους ορεινούς όγκους της Κρήτης και επί της προοπτικής να μετατραπεί το νησί σε μια τεράστια μπαταρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Εμμανουήλ Κοτρωνάκης, επιστημονικός σύμβουλος, ανέφερε πως τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων είναι προσαρμοσμένα για να υπηρετήσουν την ανάπτυξη ΒΑΠΕ και όχι το κοινωνικό όφελος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ισχύοντα: «Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης εδαφών σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% ανά ΟΤΑ, δηλαδή 0,53 τυπικές ανεμογεννήτριες/1.000 στρέμματα». Αυτό σημαίνει ότι μόνο στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου επιτρέπεται να χωροθετηθούν 310 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 85 και ύψους 80 μέτρων.

Τα αιολικά πάρκα-μαμούθ προβλέπεται πως θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα των περιοχών που θα εγκατασταθούν. Πως θα έχουν αρνητικές συνέπειες στη φυσική βλάστηση και στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Πως θα συμβάλουν στην αισθητική υποβάθμιση των τοπίων που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων περιπατητικών επισκεπτών, με έμμεσο αντίκτυπο στην αξία της γης και την αγορά ακινήτων.

Ο Μιχαήλ Μπικάκης, δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε πως οι ΒΑΠΕ ωφελούν τους λίγους ισχυρούς και επιδοτούνται σε βάρος πολλών υποβαθμίζοντας περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά και τοπική κοινωνία. Ο ίδιος αντιπρότεινε αντί της τοποθέτησης των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Κρήτης «να αναπτύξουμε το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 500 χλμ. μέχρι Ζάκρο, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους περιπατητές, μετατρέποντας με οικονομική ενίσχυση στους γεωργοκτηνοτρόφους παραδοσιακά κτίσματα σε αγροτουριστικά καταλύματα και κάνοντας πιο επισκέψιμους τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως π.χ. Λισσός κ.ά.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News