default-image

Τρισάγιο στη μνήμη των δύο Αυστριακών αναρριχητών

Κρήτη
Τρισάγιο στη μνήμη των δύο Αυστριακών αναρριχητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τραγικές εικόνες στο φαράγγι των Κάτω Περβολακίων, έξι μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα των δύο κορυφαίων Αυστριακών αναρριχητών, που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από 70 μέτρα ύψος, ήρθαν ξανά στη μνήμη όσων βρέθηκαν εκεί σήμερα Παρασκευή.

Σε έντονο κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το τρισάγιο, έξι μήνες μετά το φοβερό δυστύχημα που συνέβη στο φαράγγι κοντά στη Μονή Καψά, και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο διάσημος Αυστριακός αναρριχητής Albert Precht και ο πολύ έμπειρος και φίλος του Robert Jiolie.

«Μετά από επιθυμία της οικογένειάς τους να παραστούν στο τρισάγιο όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των δύο Αυστριακών, αλλά και οι φίλοι τους, το "παρών" έδωσαν η ΕΔΕΑΚ, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας και η 3η ΕΜΑΚ, όχι από υποχρέωση, αλλά από επιθυμία για να αποδοθεί φόρος τιμής στα μεγάλα αυτά ταπεινά πρόσωπα που αγαπούσαν τον τόπο μας και τον πρόβαλλαν συνεχώς προς τα έξω με τρόπο ιδιαίτερο, έτσι απλά γιατί αγάπησαν και λάτρεψαν αυτόν το τόπο, γιατί αγάπησαν τα βράχια αυτού του τόπου, τα φαράγγια, τη φύση, τους ανθρώπους, τη ζωή και τη κουλτούρα μας και γενικότερα την Κρήτη», είπε ο επικεφαλής της ΕΔΕΑΚ Σητείας κ. Γιάννης Δασκαλάκης.

«Πλησιάζοντας στο σημείο της τραγωδίας μέσα στο φαράγγι, οι μνήμες ξύπνησαν και μας έφεραν στο μυαλό εκείνες τις φρικτές εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης, καθώς ήμασταν από τους πρώτους μαζί με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας που φτάσαμε στο σημείο και διαχειριστήκαμε το συμβάν», πρόσθεσε.

Ο Albert Precht υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων για τους τόπους και τους τρόπους αναρρίχησης, βραβευμένος πολλές φορές για το έργο του με παγκόσμια αναγνώριση, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους του κόσμου στο είδος του.

Επίσης, υπήρξε λάτρης και υποστηρικτής των παραδοσιακών τρόπων αναρρίχησης, αμφισβητώντας τα σύγχρονα μέσα και υλικά, αφού, όπως έλεγε, η περιπέτεια γίνεται λιγότερο συναρπαστική με τη χρήση τους.

Εκεί ήταν, εκτός από τις οικογένειες, αρκετοί στενοί φίλοι και συνεργάτες των δύο άτυχων Αυστριακών, που μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης απέδωσαν φόρο τιμής στους δύο φίλους τους, τοποθετώντας μεταλλική πλακέτα σε βράχο στη βάση της πίστας που συνέβη το ατύχημα, στολίζοντάς τη με ένα στεφάνι και με μικρά μπουκέτα από λουλούδια. Θα είναι εκεί για να θυμίζει σε όλους όσοι θα περνάνε από εκεί αυτό που συνέβη, θα είναι εκεί για να θυμίζει ότι τους κράτησε το φαράγγι, που τόσο λάτρεψαν, μέσα του, θα είναι εκεί για να αποτελεί σημείο για περαιτέρω προβληματισμό για όλους.

Στο τέλος αυτής της ταπεινής τελετής ο επικεφαλής της 3ης ΕΜΑΚ έβγαλε το υπηρεσιακό του καπέλο και το απέθεσε πάνω στην πλάκα, ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους δύο κορυφαίους αναρριχητές.

Το τραγικό δυστύχημα: Ξεμπλόκαραν οι ασφάλειές τους

Με τον τραγικότερο τρόπο είχε γραφεί στις 8 Μαΐου του 2015 ο επίλογος της εξερεύνησης του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων δήμου Σητείας για τους δυο φιλέλληνες Αυστριακούς αναρριχητές, που τα τελευταία δέκα χρόνια περνούσαν τις διακοπές τους στο Νότο του νομού Λασιθίου.

Γύρω στη 1:20 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, οι δύο αναρριχητές, που είχαν ξεκινήσει από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού με κατεύθυνση προς τη Μονή Καψά, έπεσαν από ύψος 70 μέτρων, καθώς ξεμπλόκαραν οι ασφάλειες των σχοινιών με τα οποία έκαναν την αναρρίχησή τους, και βρέθηκαν στο κενό, σοβαρότατα τραυματισμένοι από τα χτυπήματα στα βράχια.

Η ομάδα των Αυστριακών αναρριχητών συνοδευόταν από το γαμπρό (γιατρός στο επάγγελμα) και τη σύζυγο του ενός εκ των δύο θυμάτων, και είχαν σκοπό να σιγουρέψουν την ασφάλεια της διαδρομής.

Ο γιατρός της παρέας, με επιδεξιότητα επιχείρησε μέχρι να φτάσουν οι διασώστες να πλησιάσει στο σημείο της πτώσης. Μόλις όμως έφτασε στο βάθος του φαραγγιού, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ενός εκ των δύο ήταν ακαριαίος, ενώ ο δεύτερος πολυτραυματίας είχε τις αισθήσεις του και υπήρχαν κάποιες ελπίδες να σωθεί, πράγμα που όμως δεν κατέστη δυνατό.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News