Ειδήσεις

Χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη έληξε η συνάντηση του οικονομικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Για «μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ερωτηθείς για το ποια είναι αυτά τα ζητήματα, διευκρίνισε: «Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο "μεγάλο αγκάθι". Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα-δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές».

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο νόμο Κατσέλη και δεν έπρεπε να μπει. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δε θα έλεγα, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών. Εκκρεμεί, όπως είπε, το για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο, κάτι για το οποίο «μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι». Ωστόσο, όπως σημείωσε, στα κριτήρια υπάρχει μεγάλη διαφορά. «Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά», παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πάντως πως δεν ισχύει ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση με τους θεσμούς, ενώ, ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει».

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο αν είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. για την επόμενη εβδομάδα ή όχι, ενώ για το ΦΠΑ δήλωσε: «Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».

Στη συνάντηση δεν παρέστη ο καθ' ύλην υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, με την επίσημη εξήγηση που δόθηκε από το υπουργείο να είναι ότι έπρεπε να βρίσκεται στο κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης που συνόδευε το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε πρόοδος σε 1-2 ζητήματα (όπως για παράδειγμα να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι), αλλά διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας παραδέχτηκε ότι και στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με τους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οι θεσμοί είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.

Σχόλια