default-image

Φρ. Ολάντ: "Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας"

Ελλάδα
Φρ. Ολάντ: "Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ομιλία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, καθώς και των υπολοίπων βουλευτών.

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» ανέφερε ο κ. Ολάντ, λέγοντας τη λέξη «Βουλή» στα ελληνικά.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε αναφορά στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ' Εστέν, ενώ συνεχίζοντας χαιρετίζοντας «το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες».

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε τις τρεις εκλογικές διαδικασίες που έγιναν μέσα στο χρόνο, τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα γεγονότα της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής και τις δραματικές ώρες, προσθέτοντας πως «εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη.

Τότε, ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου. Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων, «δύσκολων μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει και η Γαλλία», ενώ επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να επιστρέψει η ομαλότητα.

Αξιοσημείωτη η ιδιαίτερη αναφορά, που έκανε ο κ. Ολάντ στο θέμα των πλειστηριασμών και την ανάγκη να προστευθεί η πρώτη κατοικία, ένα «μήνυμα», που έλαβε από την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «αυτά μας ενώνουν».

«Θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο δυνατή, να αφήσει πίσω της την έννοια της πειθαρχίας που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε όσους την αμφισβητούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Μετέπειτα, σημείωσε για τις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αναφορικά για το προσφυγικό, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε την αναγκαιότητα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αφήνοντας παράλληλα τις αιχμές του.

«Κάποιοι που κάποτε αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη που ζητούσε η Ελλάδα, σήμερα ζητούν εκείνοι αλληλεγγύη και προστασία των συνόρων. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας», ήταν η φράση του Φρανσουά Ολάντ, με την οποία έκλεισε την ομιλία του, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Γάλλο Πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, όπου απεικονίζεται ο Περικλής.

Κατά την άφιξή του στο κτίριο του Κοινοβουλίου, τον γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ στη σύντομη ομιλία του ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη το πρωί.

«Σας υποδεχόμαστε σαν εταίρο και φίλο της χώρας μας» σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στην ανάγκη αυτές οι πολιτικές να ηττηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News