Ειδήσεις

Λύση ή χάσμα για πλειστηριασμούς και "κόκκινα δάνεια" (;)

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτου και Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε πλειστηριασμούς ακινήτων και «κόκκινα δάνεια», ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Βασικό σημείο «αντιμαχίας» των διαπραγματεύσεων είναι η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ κατά τη συνάντηση θα γίνει συνολικός απολογισμός της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών, που αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Στη διάρκεια των επαφών το τελευταίο διήμερο, υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ το 2015. Από το -2,3% του ΑΕΠ, πλέον θεωρείται ότι θα κυμανθεί στο -1,3%, με το ακαθάριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί για το 2016.

Με βάση αυτό, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι ο βασικός δημοσιονομικός στόχος του 2015 και του 2016 (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% για το 2015 και πλεόνασμα 0,5% για το 2016) θα καταστεί εφικτό να κλείσει χωρίς νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη προαναγγελθεί μέσω του μνημονίου.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να "τρέξει" προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα, χθες, στο MNI, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.

Ο αξιωματούχος σχολίασε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει, προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή.

Πηγή της Κομισιόν, σύμφωνα με την Ημερησία, ανέφερε ότι «η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα».

Σχόλια