default-image

Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία από τη Δευτέρα

Κρήτη
Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία από τη Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις, άμεσες και διαρκείας, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας σε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Δεν αποκλείουν και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί στο Ηράκλειο, ενώ μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της "Νέα Κρήτη" βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη γενική συνέλευσή τους για την επικαιροποίηση των κινητοποιήσεων. Από σήμερα θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, όπως και το επόμενο σαββατοκύριακο, όπως μας είπε, προκειμένου να λάβει μέρος σε επόμενες έκτακτες γενικές συνελεύσεις, αλλά και επαφές του κλάδου με το υπουργείο.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ενημέρωση από τον κ. Ξανθό φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την ιδιοκτησία, καθιστώντας το φαρμακοποιό εργαζόμενο και τύποις συμμέτοχο σε μια εταιρεία 20%, στην οποία θα είναι υπεύθυνος. Το μόνο που θα βάλει είναι το πτυχίο του, ενώ θα πληρώσει αυτός το... μάρμαρο για τυχόν λάθη και όχι ο επιχειρηματίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικανδηλάκης.

«Θέλουν να υπάρχει μια απελευθέρωση, να μπορεί ο καθένας να ανοίγει φαρμακείο, παίρνοντας ένα φαρμακοποιό ως υπάλληλο, κατά τα συμφέροντά του. Αυτό το καθεστώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί και προβλέπουν ότι σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας οι μεγάλες εταιρείες φαρμάκων θα ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και θα πουλούν τα δικά τους φάρμακα.

«Λέμε κυλιόμενες απεργίες γιατί δεν επιτρέπεται, αλλά ουσιαστικά είμαστε επ' αόριστον. Προκειμένου να μας τα πάρουν και να κάνουν αυτά που θέλουν για να δημιουργηθούν οι αλυσίδες κ.λπ., τα κλείνουμε μόνοι μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ανάγκες των πολιτών θα καλυφθούν τις ημέρες της απεργίας από τα διανυκτερεύοντα και τα εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα λειτουργούν κανονικά.

«Δεν ποινικοποιούμε το κέρδος, αλλά από την άλλη μεριά το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα», λέει ο κ. Λουράντος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δε συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Παράλληλα, εκτιμά ότι σε περίπτωση αλλαγής στο ιδιωτικό καθεστώς θα πληγούν καίρια και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που - όπως λέει - πουλούν και με πίστωση, ενώ το ελληνικό φάρμακο είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Φαρμακοποιοί: Πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα διάλυσης του κλάδου των φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

«Οι προωθούμενες αλλαγές στη χωροταξία, την ιδιοκτησία, το ωράριο λειτουργίας και το ποσοστό κέρδους δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία επιβάλλεται η ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιό. Και όπου τα καρτέλ των χονδρεμπόρων επικράτησαν, όπως στη Ρουμανία, το 80% του κέρδους συγκεντρώνεται σε λίγους και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε», εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρεύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων, όπου συνέβη, συνοδεύτηκε από πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών, αύξηση της χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ και της πώλησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News